Tot està a punt per conèixer, aquest dimecres al vespre, la identitat del guanyador de la 64a convocatòria del Premi Iluro. L’Ateneu Centre Cultural lluirà les millors gales en l’acte anual que se celebra aquest dimecres 16 a les 19.30h. Hi ha quatre treballs que opten al premi.
La d’aquest any és la 64a edició del Premi Iluro, convocada per la Fundació Iluro, amb una dotació de 6.000 euros. Ja fa un parell de convocatòries que, a més de les recerques estrictament històriques, podien concórrer al certamen tots els treballs relacionats amb les humanitats i les ciències socials amb vincle amb Mataró o el Maresme.
Els quatre treballs que hi opten són els següents
- El santuari ibèric de la cova de Les Encantades del Montcabrer (Cabrera de Mar, Barcelona).
- Història del castell de Mataró i dels seus senyors feudals. Estudi dels vincles familiars i de vassallatge de les nissagues propietàries del castell mataroní (1031-1419)
- El cercle infinit. Brigadistes i refugiats a Mataró durant la Guerra Civil
- La crisi baixmedieval al Maresme: canvi climàtic i mobilitat social
Dos consellers en escena
Com a curiositat, l’acte de proclamació del Premi Iluro congregarà a dos consellers del govern de la Generalitat. Presidirà l’acte al costat de l’alcalde de Mataró David Bote la consellera de justícia Gemma Ubasart i, a més, el president del jurat és Joaquim Nadal, que també ha estat nomenat conseller de Recerca i Universitats en la darrera remodelació de govern.
Com és habitual, durant l’acte es presentarà l’obra guardonada a la darrera edició, publicada en el marc de la col·lecció Premi Iluro amb el número 86, amb el títol El primer franquisme a Mataró, 1939-1950 de Joan Giménez i Blasco (Premi Iluro 2021). Des de la seva presentació es podrà adquirir a un PVP de 25€ a l’espai expositiu de l’Ateneu Centre Cultural. El primer franquisme a Mataró, 1939-1950 obre una panoràmica molt completa i una visió ampla de la societat mataronina de la postguerra en tots els seus àmbits (social, polític, econòmic, cultural...) buscant també una perspectiva de gènere. L’obra complementa la que va guanyar el Premi Iluro 2018 amb el títol Mataró 1936-1945, de la revolució a la repressió.
Exposició: Mataró a la dècada dels 40
Com avantsala de l’acte, a l’Ateneu des del 4 fins al 27 de novembre, es pot visitar l'exposició ‘El Premi Iluro: Mataró a la dècada dels 40’ una mostra en ocasió de la publicació del treball guanyador de l’any passat El primer franquisme a Mataró (1939-1950) que pretén fixar la mirada en la realitat social, econòmica, política i cultural d’aquell moment a la ciutat de Mataró. Es podran contemplar fotografies procedents de l’Arxiu Comarcal del Maresme i del Museu Arxiu Santa Maria de Mataró que revelen la importància de les imatges com a eina de documentació per als estudis d’història, humanitats i ciències socials, així com la projecció del film Fiestas de Las Santas de Mataró en el año de la Victoria, rodat a Mataró el 1939, pocs mesos després d’acabada la Guerra Civil.
L’exposició es complementa amb dues activitats: el dimecres 23 de novembre amb una sessió/taller obert sobre identificació de fotografies, i el dijous 24 de novembre amb una xerrada-col·loqui conduït per l’historiador Joan Giménez Blasco.