Tots els estudis universitaris del TecnoCampus, incloses les enginyeries, estaran adscrites a partir del curs 2014-2015 a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). El patronat de la Fundació TecnoCampus ha decidit desvincular-se de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) perquè la pertinença a aquest centre suposa traves importants a l’hora d’implementar nous graus i màsters i de flexibilitzar els estudis. Amb aquesta decisió, es trencarà un vincle de tres dècades entre la UPC i l’antiga Escola Universitària Politècnica de Mataró (EUPMt), avui integrada juntament amb l’Escola Universitària del Maresme (EUM) i l’Escola Superior de Ciències de la Salut (ESCS) al TecnoCampus.
Es tracta d’un procés llarg, en el qual es porta treballant més d’un any i mig, i que no es concretarà fins a l’inici del curs 2014-2015. “Per la manera de funcionar de la UPC i per la seva situació econòmica actual, ens hem trobat que no podíem plantejar nous graus ni nous màsters vinculats a aquesta universitat”, ha explicat a capgros.com el president de la Fundació TecnoCampus, Miquel Rey. La UPC és la universitat de més prestigi a Catalunya en matèria d’enginyeries i d’informàtica, però travessa una situació molt delicada, amb un dèficit acumulat de 111 milions d’euros. El seu rector, Antoni Giró, va superar una moció de censura el mes de maig passat. “En aquest context, la UPC no pot deixar que centres privats adscrits a ella puguin créixer i convertir-se en competidors”, ha resolt Rey.
Més flexibilitat
El president de la Fundació assegura el convenciment que el canvi d’adscripció serà positiu és majoritari al TecnoCampus. Això ve donat, segons Rey, pels “avantatges” que suposarà aquest nou rumb. L’adscripció a la UPF garantirà el creixement dels estudis tècnics i enginyeries, cosa que fins ara frenava l’UPC. Permetrà l’intercanvi de professors entre graus, fins avui impossible per la diferència de funcionament en trimestres i quatrimestres dels graus adscrits a l’UPF i a l’UPC. I oferirà als alumnes la possibilitat de realitzar graus dobles, per exemple en enginyeria i màrqueting.
Procés complex
El president de la Fundació TecnoCampus confia que en el proper curs el canvi d’adscripció ja estigui totalment actiu. “És un procés complex, necessitem que la UPC accepti la desvinculació, que a la UPF li sembli bé, i que també ens ho accepti la Direcció General d’Universitats”, ha afirmat Rey, que assegura que tots aquests passos ja estan “lligats”.