Els sis instituts d’educació secundària públics de Mataró se sumen en aquest curs 2010-2011 al projecte eduCAT 1x1 de llibres de text en format digital, que implica que cada alumne del primer cicle d’ESO disposi d’un ordinador portàtil propi. El Pla d’en Boet i el Thos i Codina ja compten de tot el material necessari –han estat dels primers en apuntar-s’hi- mentre que els centres Alexandre Satorras, Josep Puig i Cadafalch, Damià Campeny i Miquel Biada el rebran durant els mesos de setembre i octubre. Dos centres concertats d’estudis secundaris, el Freta i la Divina Providència, també participaran enguany en aquest projecte, que vol adequar les metodologies d’ensenyament a la nova era digital. Aquest és un dels trets més destacats del nou curs escolar, que arrenca aquest dimarts, una setmana abans del que era habitual.
El director de Serveis Territorials, Josep Maria Fernàndez, i la regidora d’Educació, Conxita Calvo ha reconegut aquest dilluns que aquest nou sistema pot comportar “petits entrebancs” i “disfuncions” en les primeres setmanes de funcionament. “Però és un projecte sense volta enrere, que comportarà un canvi metodològic important”, ha afegit, durant la roda de premsa sobre el nou curs. Fernàndez ha assegurat que els instituts de la comarca han treballat aquest estiu per adaptar les seves instal·lacions als nous mitjans digitals, que inclouen un portàtil per cada alumne i una pissarra digital interactiva per cada aula. Fernàndez ha explicat que el projecte 1x1 ha rebut “un allau de demandes” per part dels instituts catalans, i considera a més que aquest nou sistema promou “una gran motivació de l’alumnat”. El Departament d’Educació finança el 50% del cost de tots els ordinadors portàtils, i les famílies amb rendes baixes poden optar a una beca. Cada centre educatiu escull els llibres de text digital que vol per a cada assignatura, dins d’una oferta editorial incipient però cada cop més àmplia, segons Serveis Territorials.
Avançament en el calendari
La digitalització de l’educació s’anirà fent tangible progressivament en un curs marcat pel canvi en el calendari. Més de 20.000 alumnes mataronins d’educació infantil, primària i secundària tornen a l’escola aquest dimarts, amb una setmana d’antelació. Els canvis també preveuen la celebració d’una setmana de vacances entre finals de febrer i principis de març. El Departament d’Educació considera aquest nou calendari com l’opció més idònia des del punt de vista pedagògic, ja que amb la setmana de vacances al febrer s’afavoreix el descans dels alumnes en el segon trimestre, el més llarg del curs. En el primer i el tercer, en canvi, el mateix calendari laboral ja proporciona aquestes aturades en l’activitat lectiva. La setmana de classes que es perd al febrer és la que es guanya començant el curs set dies abans del que era habitual. Per als mestres, l’imminent inici de curs els obliga a concentrar esforços per poder tenir enllestides les aules i programacions puntualment per aquest dimarts
El nou calendari també genera dubtes de cara sobretot a la organització de les famílies, que hauran de fer-se càrrec dels infants durant la setmana de vacances del mes de febrer. Conxita Calvo ha explicat que l’IME treballa amb les AMPAs per planificar “els serveis a les famílies” que oferiran durant aquests dies assenyalats. El dia 14 s’incorporaran els alumnes de batxillerat i cicles formatius de grau superior i de formació professional. En aquest àmbit, Mataró estrena un cicle d’Emergències Hospitalàries, a l’Institut Satorras, i incrementa tres grups de grau mig al Biada, al Puig i Cadafalch i al propi Satorras. Les dades de matriculació a Mataró indiquen un increment del 5,68% del nombre d’alumnes als ensenyaments postobligatoris, i del 2,76% als obligatoris.
Un inici ‘tranquil’
L’IME i els Serveis Territorials preveuen un inici “tranquil” del curs a Mataró i al conjunt del Maresme. A la capital de la comarca s’ha pogut solucionar un dels problemes principals, l’adequació de les instal·lacions compartides pels CEIP Antonio Machado i Marta Mata, per poder acollir tots els alumnes sense requerir de mòduls prefabricats. Destaca també l’aposta per una nova línia de P3 a l’escola Torre Llauder, i la inversió de 300.000 euros provinent del Fons Zapatero per a renovar les calderes de diverses escoles públiques i per millorar la sala d’actes de l’IES Miquel Biada.