Les paneroles són especialment fastigoses i una de les plagues que afecten la ciutat de Mataró. Com cada any per aquestes dates, l’Ajuntament de Mataró ha iniciat el tractament preventiu de les plagues de paneroles i rosegadors i, també com passa sovint, alerta a la ciutadania d’una possible primera conseqüència indesitjable: l’efecte desallotjament.
Per ‘efecte desallotjament’ s’entén la reacció de les paneroles dels pous on s’aplica el programa de control de sortir, d’aflorar. L’Ajuntament adverteix que “ aquests dies poden observar-se més paneroles, ja que queden afectades pels biocides aplicats i queden desorientades. És l’anomenat “efecte desallotjament”: una fugida dels insectes que es produeix just abans que finalitzin el seu cicle de vida”. Dit d’una altra manera: primer es veuran més paneroles, afloraran, però després es moren.
La secció de Salut Pública de l’Ajuntament està duent a terme als pous de la xarxa de clavegueram els tractaments preventius de control de paneroles i rosegadors amb l’objectiu d’intentar disminuir-ne la població. El tractament es farà a un total de 2.200 pous de tota la ciutat. Com ja es va fer l’any passat el tractament anti-paneroles es replicarà també un segon moment a l’any, a la tardor.
Pel que fa a les rates, l’Ajuntament procedeix a canviar els esquers per intentar controlar la població de rosegadors.
L’Ajuntament vol recordar que les plagues no s’extingeixen, sinó que es controla la població perquè no ocasionin molèsties a la ciutadania, motiu pel qual es necessita la seva coresponsabilitat. En aquest sentit, són importants mesures com per exemple no deixar menjar a disposició dels animals, o tancar portes i finestres que no tinguin protecció.
També contra el mosquit tigre
L’Ajuntament té previst d’iniciar la campanya de control del mosquit tigre durant el mes de maig. Es calcula que més del 90% d’espais on l’insecte pot criar són privats i, per tant, més enllà d’aquestes actuacions, cal que els ciutadans localitzin aquells punts on pot haver-hi aigua acumulada, com plats de les plantes, joguines infantils, neumàtics, etcètera. Aquests punts s’han de buidar com a mínim dos cops a la setmana per evitar que els mosquits s’hi puguin reproduir.