Les administracions públiques i els propis pagesos cada cop tenen més restriccions a l'hora de combatre les plagues que afecten les espècies vegetals. Directives de la Generalitat o de la Unió Europea delimiten molt clarament quins productes es poden utilitzar, descartant tots aquells de caràcter químic que puguin ser massa agressius per a l'entorn natural i també per als propis éssers humans. Alhora, creix la sensibilitat social davant l'ús de pesticides i insecticides, un cop s'ha demostrat els seus efectes nocius en la salut.
Consistoris com el de Mataró cada cop aposten més per tractaments alternatius als tradicionals quan toca fer front a les plagues que afecten l'arbrat i les espècies vegetals
Davant d'això, consistoris com el de Mataró cada cop aposten més per tractaments alternatius als tradicionals quan toca fer front a les plagues que afecten l'arbrat i les espècies vegetals dels seus carrers, parcs i zones forestals. Per exemple, la del pugó que afecta arbres com els til·lers, la processionària als pins o l'escarabat morrut que està acabant amb les palmeres de la comarca. Aquest mes de maig l'Ajuntament ha iniciat els tractaments fitosanitaris d'aquests arbres i en la seva majoria ho farà apostant per la lluita biològica. És a dir, utilitzant insectes depredadors i parasitaris d'aquells altres que provoquen les plagues. I quan això no sigui possible, aplica tractaments químics però a través de l'endoteràpia, amb productes químics biodegradables innocus per als animals i les persones.
"Volem tractar el 75% del total de l'arbrat dels carrers i zones verdes, i ho farem de manera esglaonada", ha explicat aquest dilluns la regidora de Via Pública, Núria Moreno. Ho ha fet a la plaça de Cuba acompanyada de tècnics que han fet una demostració de com es treballa de manera biològica o amb endoteràpia en els arbres. En el primer cas, es col·loca a l'arbrat blisters i caixetes amb insectes depredadors, que combaten els insectes que generen les plagues. Per exemple el pugó, que acaba creant una mena de cotofluix que, si bé no és perjudicial per a la salut, sí que embruta els carrers i és molest.
Quan no es poden aplicar aquestes caixetes amb insectes i s'ha d'apostar pel tractament químic, hi ha dues opcions. Normalment es polvoritzen les copes dels arbres, les plantes i les gespes, però els productes que es fan servir són cada cop més ecològics i menys nocius, segons l'Ajuntament. Però hi ha una alternativa a la pulverització. Es tracta de l'endoteràpia, amb la qual s'injecta en el tronc una substància fitosanitària que es distribueix per tot el sistema vascular de la planta. Té un cost més elevat, però s'evita escampar la substància arreu. Aquesta mena de tractament es realitza prop dels centres educatius i també en aquells punts on l'Ajuntament sap que hi resideix algun veí que els hagi notificat prèviament que té una sensibilitat especial vers els productes químics.