El servei de recollida de voluminosos, és a dir de trastos vells, és un dels que ha patit més modificacions en els darrers anys a la ciutat. L’Ajuntament de Mataró, ens els diferents contractes dels darrers anys, l’ha anat modificant. Amb l’entrada en vigor del plec que ara s’ha licitat, els trastos es tornaran a recollir a domicili i amb avís previ. Com es va fer del 2012 al 2015.
7 de cada 10 mataronins deixen malament els trastos al carrer
Quan entri en vigor el nou contracte de la brossa, la recollida de voluminosos (mobles, estris vells, matalassos,i altres residus de característiques similars) es farà a domicili però a partir de concertar la recollida prèviament, amb trucada telefònica. S’esmena així el canvi introduït el 2015 pel qual la ciutat se sectorialitzava per zones, cadascuna de les quals li corresponia un dia en què es podien deixar els trastos al carrer, davant de casa, i es procedia a la batuda i recollida d’aquella zona. A la pràctica, però, és molt l’incivisme o la desconeixença d’aquests torns pel que el resultat comú i molt present a la ciutat és la imatge de molts trastos abandonats fora de la jornada indicada, que no es recullen i que generen sensació de deixadesa. 7 de cada 10 mataronins deixaven malament els trastos al carrer.
La reintroducció de la recollida a domicili amb comunicació prèvia persegueix “millorar substancialment la qualitat de la via pública, desviant d’aquesta un alt percentatge de voluminosos que actualment s’abandonen a la vorera o al costat dels contenidors” i “incrementar el potencial de Preparació per a la Reutilització recollits, a la vegada que es detecten altres oportunitats d’elements reutilitzables que es podran recollir i vehicular correctament aprofitant la logística del circuit de voluminosos”.
Amb el servei es recolliran tant voluminosos d’origen domiciliari com aquells que provenen de l’activitat comercial, de serveis o d’altres establiments públics i privats assimilables als domiciliari
I amb els trastos no concertats?
No és difícil imaginar que de la mateixa manera que actualment hi ha molts ciutadans que no respecten el torn i abandonen trastos fora de dia també amb el nou contracte hi haurà voluminosos a la via pública que no hauran trucat prèviament pel concertar la recollida. Davant d’aquest fet, l’Ajuntament estipula que l’empresa encarregada haurà de “garantir el pas diari d’un servei de recollida de voluminosos tots els carrers i punts de recollida del municipi, i garantir la retirada al llarg del torn diürn de tots els residus voluminosos dipositats de forma no concertada, sempre tenint en compte el canvi substancial esperat en la quantitat de voluminosos a la via pública”.
Una altra clàusula inclosa és que l’equip de matí haurà d'incorporar necessàriament dos peons amb discapacitat intel.lectual i amb especials entre Especial de Treball.
El tercer canvi en 10 anys
El que entrarà en vigor, presumiblement, l’1 de març del 2021 serà el tercer canvi substancial del servei de recollida de voluminosos en la darrera dècada. El 2012 es va adoptar un servei similar al que ara es defineix, que substituïa l’anterior amb el qual i a través de la concertació de cita, els operaris recollien a l’interior del domicili els propis trastos. El 2015 es va fer la proposta de 5 zones amb el seu respectiu dia. El 2021, amb el nou contracte, un altre canvi. I l’objectiu que els trastos abandonats deixin de formar part de forma continuada del paisatge de la ciutat.