El departament de Treball, conjuntament amb els ajuntaments de Mataró i Tordera, han tirat endavant una mesura de suport per recol•locar al mercat de treball 288 persones en atur acomiadades per empreses tèxtils. En total es destinaran 650.000 euros aportats en un 40% pel departament de la Generalitat, un 10% pels ajuntaments i un 50% per la Unió Europea. La consellera de Treball, Mar Serna, ha explicat que els escollits havien de complir uns paràmetres: “haver patit un expedient de regulació d’ocupació d’empreses tèxtil de la comarca del Maresme en la franja de nou mesos que tancava a finals de 2008”. Dins aquests paràmetres hi ha aquests 288 aturats que surten de les empreses Tintes Casabella, Sans Branded Apparel SLU, Tints Mataró, Canet Punt, Fibracolor i Indepunt SA.
En el període d’implantació de les mesures de suport ja hi ha 123 persones que s’estan beneficiant dels serveis d’assessorament individual i de formació, segons Serna. Les accions que s’estan oferint per aconseguir aquesta recol·locació dels desocupats procedents del sector tèxtil es reparteixen en nou punts: una entrevista inicial, una tutorització per facilitar l’aprenentatge autònom en matèria d’ocupació; suport intensiu per a la recerca de feina; qualificar-lo per a la recol·locació; formar a mida de les necessitats de les empreses; tallers per aprendre competències transversals; promoció de l’ocupació; impuls a l’activitat emprenedora per qui vulgui iniciar activitats empresarials per compte propi; i foment de la iniciativa emprenedora als majors de 45 anys.
L’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, ha remarcat que entre els alcaldes, la preocupació més gran és la de l’atur, derivada d’una “crisi econòmica que no hem provocat nosaltres”. Baron ha recordat les paraules dites a l’entrevista de balanç d’any a Capgròs, en dir que “sense treball no som res; som una ciutat de treballadors i treballadores”. En aquest sentit, ha celebrat que el fons europeu “destini diners importants per incidir en el procés de recol·locació en el mercat”. L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, ha remarcat que els ajuntaments, la primera administració a la que recorren els ciutadans, està patint la crisi de manera “contundent”. “Rebem sol•licituds no per falta de feina, si no ja per desesperació”, ha afegit l’alcalde, que ha definit Tordera com “una ciutat tèxti per naturalesa; els desocupats se’ls va moure a la construcció però no ha estat la solució”.
Serna ha assegurat que la prioritat de la Generalitat és “lluitar contra l’atur i posar els mecanismes possibles per orientar cap a l’ocupació”. “Malgrat això hi ha col•lectius especials que han perdut feina com el tèxtil”, ha destacat. La consellera ha explicat que la Unió Europea ha cofinançat les mesures des del Fons Europeu d’Adaptació a la Globalització, un mecanisme al qual, per exemple, no es pot acollir per intentar ajudar en altres sectors com la construcció, ja que segons Serna “la naturalesa del nostre territori és molt diferent a la resta d’Europa”. En total el FEAG ha aportat a Catalunya 2’3 milions d’euros per donar suport a la recol•locació de 1.007 persones. El 30% d’aquesta aportació és el que ha anat a parar al Maresme i els treballadors procedents del tèxtil.