Oficines de Prohabitatge, integrada a PUMSA

V. B.

Treballadors de PUMSA assumeixen errors però diuen que s’han ‘magnificat’

Consideren que l'alarma social generada amb els resultats de l'auditoria és totalment injustificada i que se'ls instrumentalitza electoralment

“S’han comès errors i hi ha deficiències, no ho negarem, però ni molt menys justifiquen l’alarma social que s’ha volgut generar”. Així ho afirma Maria Isabel Martínez, treballadora de PUMSA i delegada de CCOO a l’empresa municipal. Martínez ha volgut sortir del pas a les crítiques rebudes per la plantilla després de la filtració de les conclusions de l’estudi encarregat per l’Ajuntament sobre l’adjudicació de pisos protegits per part de l’empresa municipal, que revelava irregularitats en la meitat dels casos analitzats. “Als treballadors se’ns està instrumentalitzant políticament per interessos electoralistes”, constata Martínez.

La treballadora, com a delegada sindical, va enviar la setmana passada un comunicat als mitjans de comunicació per denunciar la “interpretació tergiversada, esbiaixada i molt maliciosa” dels resultats de l’auditoria. Martínez prefereix no presentar-se com a “portaveu” del conjunt de treballadors de PUMSA, però sí que té el suport de molts companys per expressar el seu descontent per com se’ls està tractant. En declaracions a Capgròs, la representant sindical es mostra especialment crítica amb l’alcalde, Joan Mora, després que aquest digués que la responsabilitat sobre el ‘cas PUMSA’ “es de tots, des de l’últim treballador fins a l’alcalde”. Ho considera “irresponsable i poc serios”, i lamenta que “ens han defensat més des de fora que des de dins”, en referència a la manca de suport del govern municipal.

L’auditoria assenyala irregularitats en 127 dels 257 casos analitzats d’adjudicacions de pisos entre 2009 i 2014, tant internes de procediment com en els expedients d'adjudicació o en els contractes de lloguer formalitzats posteriorment amb els adjudicataris. Martínez reconeixen que hi ha un cas “garrafal”, el de l’adjudicació d’un pis al fill de l’exgerent, César Fernández, quan no estava a cap llista de sol·licitants. “És l’exgerent qui ha de donar explicacions sobre aquest tema”, constata la treballadora. Però la resta de deficiències detectades, segons ella mateixa, s’han “magnificat molt, per semblar que aquí tot ho fem fatal i de mala fe”.

Errors 'purament administratius'
La majoria d’aquests errors, com diu Martínez en el comunicat que signa, “són purament administratius”. Recorda que només hi ha un 1,48% del total d’habitatges llogats que no constin al software de gestió de llista única; que els casos d’habitatges encara ocupats quan el contracte s’ha acabat es poden deure a situacions excepcionals dels seus ocupants; o que s’hagin llogat pisos mitjançant agents de la propietat immobiliària no te res d’il·legal perquè el Consell de PUMSA així ho va aprovar. I critica especialment que l’informe mencioni possibles relacions dels adjudicataris amb persones de l’entorn d l’Ajuntament. “Per què ho posen a l’estudi, si no tenen cap prova ni ho han contrastat?” es pregunta la representant sindical. Martínez assegura que aquestes possibles irregularitats es poden deure a mancances en el procés administratiu, a falta de recursos en situacions concretes –tot i que assegura que no vol centrar les seves queixes en això- o bé, reconeix, a errors humans. “Però i què, no som pas infal·libles. Això implica una actuació criminal per part del treballador?”, es pregunta. En tot cas, recorda que el conveni col·lectiu estableix procediments i sancions internes en cas confirmar que s’han produït errors.

La plantilla no es mostra en contra de l’auditoria, però sí que s’hagi fet pública com s’ha fet, i que ells hagin estat els darrers en poder-lo llegir. Consideren que els resultats de l’estudi s’haurien d’haver explicat als treballadors, analitzar si les deficiències i errors detectats eren reals i, en cas afirmatiu, per què es produeixen, qui n’és el responsable i com es poden resoldre. “Era de sentit comú fer-ho al revés de com s’ha acabat fent”, apunta Martínez, que considera que, arran de la filtració s’ha llençat tota la cavalleria per sobre dels treballadors. “Podem arribar a entendre que s’utilitzi PUMSA políticament com a arma llancívola; però els treballadors i la seva honradesa, això sí que no”, constata.