Les ciutats que disposin de mar i de port tindran una importància estratègica clau per contribuir a fer de Catalunya un país emergent. Per la seva ubicació a la Mediterrània, Catalunya és un important punt d’entrada del comerç marítim internacional, però per garantir el seu creixement, cal apostar clarament per les infraestructures logístiques. Aquest és el plantejament que l’economista Ramon Tremosa va defensar dijous, dia 12, en una conferència a la seu d’Òmnium Cultural de Mataró, emmarcada en el cicle de xerrades sobre les "Amenaces i Oportunitats en el nostre país, avui". Tremosa va presentar el seu llibre més recent, "Catalunya, país emergent", continuació de la seva obra "Catalunya serà logística o no serà”, on ja oferia una valoració de la realitat i del potencial de la logística al país. Amb aquest nou volum, que encara no ha arribat a les llibreries, Tremosa intenta “identificar les oportunitats” de desenvolupament i creixement de Catalunya. Fruit de la investigació duta a terme, l’economista ha conclòs que Catalunya ha d’aprofitar el seu potencial logístic aeri i marítim, un aspecte clau en el context de la nova economia globalitzada on el tràfic de persones i mercaderies va en augment. "Qui organitzi millor els tràfics que estan creixent serà el més competitiu", va assegurar.
"Ja hi ha trets relatius al comerç marítim que fan que Catalunya sigui un país emergent", va explicar Tremosa, després de definir aquests països com aquells "que no figuren en el mapa i en només deu anys aconsegueixen formar part dels deu primers del món en un bé, servei o producte". L’economista va posar els exemples de països com Finlàndia o Irlandia, que han emergit gràcies a la producció de telèfons mòbils i de programes informàtics, respectivament. Segons Tremosa, Catalunya ha d’aprofitar la seva ubicació a la Mediterrània per a ser la gran porta d’entrada del comerç que ja arriba d’Àsia, actualment la “gran fàbrica industrial del món”, i que també arribarà de l’Àfrica.
En aquest sentit, Tremosa va destacar que el Port de Barcelona ja va superar l’any passat els de Marsella i Gènova pel que fa al tràfic de contenidors. “I això que durant molt de temps les autoritats han viscut en la inòpia sobre el joc que un port pot donar al territori”, va declarar Tremosa, convençut que Catalunya es pot arribar a convertir “en l’Holanda del sud”. Però per això, aquestes infraestructures s’han d’aprofitar no només pel transport de mercaderies, sinó també potenciant el turisme de creuers. “És un tràfic que creix entre el 30 i el 50% cada any, que porta turistes, potencia el comerç a la ciutat i proporciona vols directes amb altres continents”, va explicar, tot destacant també la importància relacionada que tindran les fires i congressos i les escoles de negoci.
Catalunya, centre de l’onzena megaregió
Catalunya, va explicar Tremosa, forma part de l’onzena megaregió del món, segons la definició que ha fet l’expert en urbanisme i economia Richard Florida sobre els territoris del món on es viu un major creixement econòmic. La posició en el rànquing mundial d’aquest territori que va des d’Alacant a Lió s’explica en part per la presència de diversos ports i aeroports, però també pel fet que al darrera s’hi concentra una important activitat econòmica. Empreses com Ikea han apostat per implantar-se en aquesta regió per aquests motius, va dir Tremosa, que va explicar que a més de la logística, el preu del metre quadrat en els polígons industrials serà un altre dels factors claus en la competitivitat.