Barcelonins i residents a l'àrea metropolitana, així com turistes que, descontents amb la qualitat de les platges de la capital, van a banyar-se a les del Maresme. Res de nou, és una estampa habitual cada estiu que comporta que els trens de la línia R1, que circula a primera línia de la costa de la comarca, vagin plens a vessar de banyistes. Però aquest 2020 això, per motius evidents, resulta més que problemàtic. Aquest cap de setmana, el primer de calor purament estival i amb la fi de l'estat d'alarma i de moltes de les mesures restrictives del desconfinament, la situació s'ha descontrolat.
Molts usuaris de Rodalies han mostrat a les xarxes socials el seu disgust per les estampes viscudes als trens de l'R1 dissabte i diumenge: vagons totalment a vessar, sense que els viatgers poguessin mantenir cap mena de distància de seguretat entre ells de cara a evitar el contagi de Covid-19. La majoria d'usuaris baixaven a les estacions de Montgat o bé d'Ocata, dos municipis on hi ha platges molt àmplies i ben equipades, a 15 o 20 minuts en tren des del centre de Barcelona.
El problema, a més, va arribar quan els viatgers es van trobar amb les platges tancades, com va ser el cas de Montgat, perquè s'havia sobrepassat l'aforament de les mateixes. Cada municipi està intentant establir mesures de control per poder mantenir la distància necessària entre banyistes a la sorra, tal i com també està fent Mataró. Aquest fet va comportar que molts usuaris haguéssin de tornar al tren, en busca d'altres platges a la comarca, o bé tornar a Barcelona.
Cal recordar, en aquest sentit, que a Cabrera de Mar l'Ajuntament va demanar formalment a Rodalies que s'informés de l'ocupació de les platges als trens per evitar aglomeracions. El baixador de la línia 1 de Rodalies d'aquest municipi maresmenc té accés directe a la sorra i és impossible fer-hi un control d'accés. Precisament es volien evitar situacions com les que s'han viscut aquest cap de setmana al Maresme sud.
Sigui com sigui, aquesta situació impedeix complir amb els propis consells de seguretat que ofereix Rodalies als seus usuaris, tant en cartells com en la megafonia de les estacions. En concret, "respectar la distància de seguretat amb altres persones", quelcom del tot impossible en aquestes circumstàncies; i "evitar les hores de màxima afluència sempre que sigui possible", també molt complicat si s'ha de viatjar en cap de setmana ja que els trens anaven plens a totes hores.
La resposta de Rodalies
Fonts de Rodalies consultades per Capgros.com constaten que actualment s'està oferint el 100% del servei, i que no es poden ampliar freqüències per acollir l'allau de viatgers. Apunten, a més, que l'obligatorietat recau en portar la mascareta, i que aquest fet ha de permetre, segons l'empresa, reduir la distància de seguretat quan els combois van plens. Des de Rodalies apunten que "cal confiar en el transport públic" i que s'ha de poder seguir viatjant i intentant fer vida el més normal possible.