Els metges interns residents (MIR) estan de vaga. Una aturada de tres dies, que van arrencar dilluns passat, als hospitals i centres d'atenció primària d'arreu del país, que també s'està vivint a Mataró. A les portes de l'Hospital, representants d'aquest col·lectiu es manifesten durant aquest inici de setmana per reivindicar millores formatives, laborals i retributives. Una vaga que es pot allargar a la setmana que ve si no obtenen respostes a les seves demandes.
Els metges en formació han rebut el suport del sindicat Metges de Catalunya, que és qui ha convocat la vaga. Els MIR i el sindicat denuncien la "degradació" que pateix el sistema de formació, sobretot arran de les retallades aplicades a partir del 2010. En aquests anys, alerten un manifest escrit, "s'ha anat produint una progressiva reducció de la formació i un augment de la prestació de serveis assistencials", de manera que la figura del metge en formació ha evolucionat cap a la del "treballador precari".
Amb la crisi de la Covid-19, consideren que ha quedat palès el seu paper "cabdal" com a metges graduats i recorden que han estat "a primera línia" en els diferents dispositius. En els moments més durs de la pandèmia, a més de suspendre'ls les rotacions formatives, també van veure el sou disminuït, perquè els sanitaris es van organitzar en torns de 12 hores durant les primeres setmanes de la covid-19, sense guàrdies, de manera que es van quedar sense aquests complements -tot i que alguns centres van trobar mecanismes de compensació-. En qualsevol cas, per als residents, es va fer evident que el seu sou, sense les guàrdies, és "extremadament baix".
Aquesta és una de les seves principals reivindicacions. Els MIR exigeixen un increment salarial de la jornada ordinària. Tot i les diferències entre convenis, la retribució de la jornada ordinària, sense les guàrdies, oscil·la entre els 900 i 1.100 euros en el primer any de residència, amb "petits increments" durant els anys següents. També demanen una millor retribució de les guàrdies, entre altres reivindicacions. A més de l'àmbit retributiu, els residents tenen dos blocs més de demandes.
Pel que fa al formatiu, demanen que se'ls garanteixi que el 15% de la jornada ordinària es destina a la formació i una correcta supervisió de la seva feina, entre altres reclamacions. En l'àmbit laboral, els residents reclamen que la jornada ordinària sigui de 35 hores setmanals, com a la resta de l'estat espanyol, i que es respecti la normativa pel que fa als descansos. Així, exigeixen que, després d'una jornada, algunes de 24 hores, es compleixin les 12 hores de descans mínim ininterromput, així com les 36 hores continuades de descans setmanal.