La segregació escolar és una realitat ben present a Mataró i al conjunt de Catalunya. Quelcom que s'evidencia amb la distribució desigual de l'alumnat de famílies vulnerable (i habitualment d'origen migrant), que s'acumula a determinats centres educatius, i que es fa especialment palès durant les jornades de portes obertes, on aquests centres acostumen a rebre molt poques visites fruit dels prejudicis que generen entre la població. Mentrestant, altres escoles amb un context més favorable, ja siguin públiques o concertades, viuen banys de multituds i una alta demanda que acaba deixant moltes famílies fora. Quelcom que, d'altra banda, ve facilitat pel sistema de zona única que dona total llibertat d'elecció a mares i pares més enllà del lloc de residència.
Volen atreure famílies properes però que, per prejudicis, rebutgen aquests centres
Tres escoles de Mataró, Germanes Bertomeu, Rocafonda i Cirera, i una d'Argentona, Sant Miquel del Cros, volen donar un tomb a aquesta situació. Per això participen a la campanya 'Aquí comença tot', junt amb 90 centres més de Catalunya, que reclama als veïns i veïnes que les visitin sense perjudicis en aquestes setmanes tan importants per escollir l'escola dels sesu fills i filles. Especialment aquelles famílies que resideixen en zones properes, però que rebutgen el factor de proximitat, tan important a educació infantil i primària, en favor d'altres centres més llunyans però sense l'estigma de la seva "alta complexitat".
"El curs passat no va venir cap família, i va ser decebedor"
La campanya -promoguda per la Fundació Secretariat Gitano, l'aFFaC (Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya), el Col·lectiu d'Escoles contra la Segregació i la Fundació Bofill- alerta del fenomen de les “portes obertes desèrtiques” que viuen multitud de centres. Tal i com explica l'equip directiu d'una de les escoles participants, "El curs passat no va venir cap família a les portes obertes i va ser una mica decebedor".
L'objectiu de la campanya “Aquí comença tot” és interpel·lar les famílies del seu entorn perquè les visitin sense prejudicis durant aquests dies de portes obertes i en descobreixin els seus projectes pedagògics, que solen quedar invisibilitzats, malgrat que sovint són molt innovadors i potents i han demostrat la seva eficàcia amb bons resultats acadèmics.
La lluita contra la segregació escolar de les escoles fa temps que es duu a terme. A Mataró, per exemple, l'any 2018 un grup de famílies va promoure la preinscripció en bloc a una escola en concret de la ciutat, Germanes Bertomeu (participant també a la campanya actual) al barri de Rocafonda. L’objectiu d'aquella iniciativa era precisament revertir, l’elevada taxa d’alumnat d’origen estranger que té el centre, força superior a la majoria d’escoles del municipi, cosa que la fa caure en perill de ‘guetització’.
Una realitat permanent
La segregació escolar o 'guetització' és una realitat malgrat les iniciatives per canviar-ho
Els resultats d'aquestes campanyes, però, acaben sent força desiguals, ja que la segregació segueix sent una realitat inqüestionable a ciutats com Mataró. Els promotors d'Aquí comença tot constaten que hi ha un problema sistèmic que les administracions han de resoldre. Per combatre-ho, proposen que les portes obertes no coincideixen o fer xerrades informatives per trencar estereotips abans de la preinscripció, de cara a promoure que les famílies visitin tots els centres del seus barris.
Cadascuna de les 90 escoles participants tindrà penjada durant aquests dies una lona amb el lema "Aquí comença tot" i una sèrie de valors que aporta a l’alumnat i al conjunt de la societat: empatia, amistat, igualtat, compromís, descoberta, solidaritat i respecte. Alhora, el missatge també convida a reflexionar sobre les causes i les conseqüències col·lectives que té que les famílies evitin determinats centres.