Un bon estat de salut ha de tenir en compte l’aspecte físic, però també el benestar emocional. Per això, tan important com seguir una bona dieta o fer exercici, és vetllar per la nostra salut emocional i psicològica. El coaching, un mètode que s’està implantant amb força tot i que encara és força desconegut, pot ser una bona alternativa per enfocar la ment i la persona cap a objectius clars i definits i contribuir, així, al seu benestar personal. En problemàtiques més complexes i situacions com ara ansietat, estrés, manca d’autoestima, trastorns emocionals, pors o depressió, l’assessorament d’un psicòleg és el més indicat. Tot i això, ja no és tan estrany trobar els professionals de la psicologia que recorren també a tècniques del coaching a l’hora d’abordar els seus pacients.
Quina és la diferència entre la psicologia i el coaching? En línies molt generals, els psicòlegs intenten trobar les causes i aportar eines a les persones perquè puguin superar per elles mateixes les seves dificultats. El coaching, en aquesta línia, està més encaminat a objectius concrets. Per les psicòlogues del centre Paso a Paso, Maribel Torrijos i Mercedes Ullod, la diferència la marca el tipus de públic: “No és el mateix una persona que té tristesa o ansietat, d’algú que vol aconseguir una cosa concreta, com ara superar la vergonya de parlar amb els altres”, expliquen. La coach Rosa Tor-del-spar, del centre Kalalú, diferencia el coaching de la psicologia assegurant que en el primer cas “no es tracta d’una teràpia, sinó d’un procés”. Segons Tor-del-spar, a través del coaching es poden “despertar les habilitats de les persones i el seu potencial”. “Al coaching hi pot recórrer qualsevol persona, tant un directiu d’empresa com una mestressa de casa o un adolescent”, prossegueix aquesta coach, tot explicant que gràcies a aquest procés “pots aconseguir el que vulguis”. El coach “acompanya” la persona en aquest procés: “aportem llum allà on no arriba, li fem despertar coses a través de les preguntes, establim una relació de confiança amb el client i així comença a trobar coses en ell mateix que potser no era capaç de veure”, relata Tor-del-spar. “El més habitual és que al final del procés la persona se n’adoni que en realitat és més del que ella mateixa es pensava que era”, declara.
Les psicòlogues del centre Paso a Paso utilitzen tècniques multidisciplinars entre les quals també s’hi inclou el coaching. En el seu cas, no obstant, el ventall de problemàtiques que aborden també és força més ampli i per això, la clau, és saber-se adaptar a la necessitat de cada pacient. “Ens basem en la psicologia humanista, entenem que no hi ha regles específiques perquè cada ésser humà és diferent en la seva problemàtica. Per això no podem aplicar un protocol concret, sinó que en funció del problema el tractament serà diferent”, explica Mercedes Ullod. Maribel Torrijos afegeix: “nosaltres podem aplicar més tècniques en funció del pacient, depenent de les seves necessitats aplicarem coaching o una teràpia més convencional”. En tot cas, el client que assisteix al psicòleg trobarà en les seves teràpies les eines que l’han de permetre superar una dificultat. Les psicòlogues de Paso a Paso il·lustren la seva funció amb un exemple molt clar: “Imagina una caixa d’eines, tots portem la nostra. I el teu objectiu és clavar un clau. Tens moltes possibilitats, i la més lògica seria agafar el martell. Si agafes una altra eina potser clavaràs el clau, però ho faràs malament. El psicòleg t’orienta perquè siguis capaç de trobar l’eina que necessites, i quina és la millor estratègia que pots seguir”. En general “la clau és posar-se davant de la persona i intentar entendre com veu el món per mirar d’ajudar-la a trobar l’eina que resolgui el seu problema”.
Psicologia per infants i coaching per adolescents
El centre de psicologia Paso a Paso està força especialitzat en psicologia per a infants i adolescents. Segons expliquen les seves responsables, els problemes més habituals en els cas dels nens tenen a veure amb l’aprenentatge. Aquests problemes poden tenir a veure amb factor cognitius però també amb trastorns emocionals. Això és el primer que les psicòlogues aborden quan es troben d’aquests casos. En aquest sentit, Ullod i Torrijos ofereixen pels menuts tant teràpies com tallers d’estimulació cognitiva que els ajudin a aprendre a estudiar i a conèixer el funcionament del seu cervell.
Pel que fa al coaching, aquest no s’acostuma a aplicar a nens molt petits “perquè encara no tenen la seva personalitat formada”, però si, en canvi, és un bon recurs per als adolescents. Així ho explica Rosa Tor-del-spar, que com a coach ha tractat amb adolescents amb problemes de conducta. Molts d’aquests joves tenen actituds rebels i renuncien als estudis i gràcies al procés de coaching poden canviar i millorar molt més el seu rendiment.