Una de les tombes.

Redacció

Troben un centenar de tombes que serien importants per explicar l’origen de Mataró

Maresme Circular protegirà les troballes arqueològiques que han aparegut al solar on anirà el Parc Circular Mataró-Maresme

Un centenar de tombes que daten dels segles I, V i VI i que serien molt importants per explicar l’origen de la ciutat de Mataró, entre d’altres troballes arqueològiques, han aparegut al solar on anirà el Parc Circular de Mataró-Maresme, al polígon de Mata-Rocafonda. És per això que Maresme Circular ha començat aquesta setmana els treballs de protecció d’aquestes troballes, al jaciment de Ca la Madrona. Aquest és el primer pas de l’acord al qual han arribat Maresme Circular, l’Ajuntament de Mataró i la Generalitat, després que s’hagi acabat la segona part de les intervencions arqueològiques que es van iniciar a l’octubre de 2021.    

L’acord, fruit d’un informe redactat pels serveis d’arqueologia de l’Ajuntament de Mataró, recull que les troballes són molt importants per explicar l’origen de la ciutat de Mataró i que, per tant, es retiraran conservant-ne l’estructura i paraments originals, mitjançant una empresa especialitzada, per a la seva restitució i divulgació en un emplaçament que haurà de determinar l’Ajuntament de Mataró.   

Maresme Circular, mitjançant l’empresa Baula Arqueologia, encarregada de les intervencions arqueològiques del jaciment, està tapant des d’aquest dilluns les restes arqueològiques amb geotèxtil per protegir adequadament les troballes, mentre es posa en marxa el procés de licitació dels treballs de retirada definitiva de les restes. 

  • El Grup d'Història del Casal per una banda i la Candidatura d'Unitat Popular de Mataró per l'altra ja han demanat que les restes no es retirin de la seva ubicació
Les restes arqueològiques.


Parc Circular Mataró-Maresme  

El Parc Circular Mataró-Maresme és un projecte pioner a Europa, que neix amb la voluntat de promoure la reparació i reutilització de materials i productes per reduir la producció de deixalles.  

“El projecte proposa construir un futur més sostenible i no podem mirar el futur sense tenir en compte el passat”, explica el director de Maresme Circular, Carles Salesa, que segueix: “En aquest sentit, protegir aquestes restes arqueològiques, que durant tants segles han quedat soterrades en aquest espai és de gran importància per nosaltres”.  

Es preveu que el Parc Circular es vagi construint per fases, la primera de les quals correspon a la construcció de l’Espai Refer, que englobarà un conjunt de serveis gratuïts per a la ciutadania destinats a la reducció de residus. Si no hi ha més imprevistos, l’equipament es podria inaugurar a finals de 2024 o principis del 2025.