El TubVerd, la xarxa urbana que distribueix calor i fred procedents de la planta de tractament de residus i de la depuradora, segueix estenent-se per Mataró. Un cop finalitzin les obres actuals a l’eix de l’avinguda Lluís Companys, la xarxa de canonades serà de 25 quilòmetres i alimentarà més de 40 equipaments, empreses i edificis d’habitatges de la ciutat. El TubVerd suposa una reducció de gairebé el 80% de les emissions de CO2.
El projecte actual, que s’ha presentat aquest dimarts amb l’alcalde, David Bote, compta amb una inversió de 3,5 milions d’euros, que inclou l’execució del ramal Lluís Companys, la nova conducció cap al polígon del Cros d’Argentona, o altres actuacions com ara l’ampliació de la xarxa fins a la futura Torre Barceló, al nou sector d’Iveco-Pegaso.
Un cop completada la xarxa (les obres han de finalitzar al setembre) el TubVerd donarà servei a equipaments com ara les escoles Camí del Mig i Torre Llauder, l’Escola Bressol El Tabalet, l’Institut Laia l’Arquera, el Poliesportiu Municipal Eusebi Millan, els camps municipal de futbol de Pla d’en Boet i Can Xalant, l’escorxador Torrent i Fills i la residència de la Gent Gran de l’ICASS de l’avinguda de la Gatassa.
Aigües de Mataró, ens gestor del servei, té previst mantenir trobades amb les empreses i indústries del Pla d’en Boet per analitzar les possibilitats que es connectin al TubVerd, tot i que des de l’empresa municipal reconeixen que no és possible en tots els casos ja que sovint les necessitats energètiques d’aquestes empreses són massa elevades per la capacitat que té el servei.
Sigui com sigui, a finals d’any el TubVerd estarà connectat a 17 centres educatius, 8 equipaments esportius, 2 instal·lacions industrials, 2 residències per a la gent gran, 11 edificis d’habitatges, 1 centre hospitalari (Hospital de Mataró) i 3 edificis amb activitat comercial i d’oficines. Tots ells rebran calor i fred mitjançant la circulació d’aigua, que se subministra mitjançant una doble xarxa de canonades soterrades que transporten fins als edificis connectats aigua freda i calenta (per climatització, aigua calenta sanitària).
D’on ve l’energia del TubVerd
El calor prové del vapro generat en la incineració de fracció resta de la Planta de Tractament de Residus i, en menor mesura, de l’aprofitament del biogàs excedent de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Mataró. L’energia primària del TubVerd és, per tant, local i no fòssil, i s’alinea amb la voluntat de reduir la petjada ecològica i aprofundir en el model d’economia circular. L’ús del TubVerd suposa un 77 % d’estalvi d’emissions de CO respecte a produir la mateixa quantitat d’energia mitjançant combustibles fòssils, l’equivalent a 530 Ha de bosc.
Afectacions al trànsit
Les obres del TubVerd a l'eix de Lluís Companys han comportat alteracions al trànsit en aquest vial i els seus entorns. Aquest dimarts dia 21 implicarà el tall de part de la Porta Laietana, a l'alçada de la calçada Barcelona de l'avinguda Ernest Lluch. Serà entre les 20h de dimarts i les 8h de dimecres. La sortida de cotxes de Mataró a través del Camí Ral o l’Avinguda Maresme en direcció Barcelona, o en direcció a l’Avinguda Lluís Companys, no es veurà afectada. Només es desviaran els cotxes que arribin en direcció Girona o que baixin de Lluís Companys i vulguin entrar a Mataró, que en aquest cas hauran de fer una petita volta per la carretera de Barcelona, el carrer de Caldes d’Estrac i Ernest Lluch fins a recuperar la rotonda.