Vídeo cedit per Televisió de Mataró

Judith Vives

UGT i CCOO s’implicaran més en les polítiques socials i d’ocupació

Els dos sindicats signen un acord amb l'Ajuntament que amplia la col·laboració a nous àmbits com la formació, la immigració, la seguretat laboral o l'habitatge

Els sindicats volen que la seva veu es tingui més en compte en tot allò que suposi una millora de la qualitat de vida dels treballadors i treballadores i, amb aquest objectiu, han arribat a un acord amb l’Ajuntament en virtut del qual s’amplia la seva actual col·laboració en matèria d’ocupació a d’altres àmbits com la formació, la immigració, l’habitatge o la mobilitat. Representants de l’Ajuntament i dels dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT han signat aquest dimarts, dia 9, un conveni que amplia el marc d’un acord vigent des de fa onze anys, i que compromet les dues parts a treballar conjuntament no només en la creació de llocs de treball estables i de qualitat, sinó que “va més enllà” per promoure polítiques que garanteixin les condicions d’igualtat d’oportunitats i de gènere, la no discriminació, l’accés a la formació, la seguretat i salut en el treball, l’accés a l’habitatge o la integració de nouvinguts, entre d’altres mesures.

“No volem ser un més en una comissió de cent entitats, sinó tenir més protagonisme i treballar colze a colze amb l’ajuntament”, ha descrit el secretari general de la Confederació Sindical de CCOO del Vallès Oriental-Maresme, Ovidi Huertas. El delegat del Maresme de l’UGT, Lluís Torrents, ha destacat que l’acord reflecteix la “voluntat de l’Ajuntament de treballar amb els agents socials”. Per l’alcalde, Joan Antoni Baron, l’acord reafirma aquesta voluntat d’aprofundir en la col·laboració amb els sindicats “de classe”, els que defensen els drets dels treballadors, i ha explicat que aquesta voluntat es plasmarà a partir de l’actuació en quatre grans línies: la promoció de l’ocupació, la formació, la cohesió social i la salut i seguretat en el treball.

La presidenta de l’IMPEM, Alícia Romero, ha explicat que un cop signat el conveni “ara caldrà concretar” la participació dels sindicats en aquests nous àmbits on es tractaran, per exemple, en qüestions com la mobilitat als polígons, segons ha exemplificat. Les qüestions referides a l’oferta formativa es tocaran en la Taula de Coordinació per a la Formació professional, i com aquest cas, en la resta caldrà definir la forma de relació. Per la seva, l’Ajuntament adopta compromisos com ara el d’externalitzar el mínim possible els serveis a la ciutadania i disminuir la temporalitat i la precarietat en l’ocupació, així com impulsar fórmules de mediació dels conflictes laborals. El consistori també farà una aportació econòmica que es concretarà dependent dels programes i accions establerts, més una partida de 12.000 per a cada sindicat. El conveni preveu també la creació d’una Comissió de Treball integrada per l’IMPEM i un representant de cada sindicat, que farà el seguiment de l’execució de les iniciatives acordades.

Els dos representants sindicals han coincidit en destacar la tasca que porta a terme l’Ajuntament de Mataró en l’aplicació de mesures per fer front a la crisi, tant a nivell econòmic com social, però també han reconegut que els problemes de finançament que pateixen els ens locals són una trava. “Els grans afectats per la crisi són els treballadors, però també els ajuntaments”, ha sintetitzat Ovidi Huertas que, no obstant, ha advertit que la situació s’agreuja i que, davant aquest fet, als ajuntaments només els quedarà “la via de l’endeutament”. “Així els ho demanarem, abans que la gent ho comenci a passar més malament”, ha afegit.

Reivindicar el finançament local

L’alcalde Baron s’ha mostrat conscient de la situació i ha recordat que la millora del finançament local continua sent una reivindicació dels ajuntaments. Segons ha explicat Baron, aquest va ser el missatge que els alcaldes li van fer arribar al president del govern, José Luís Rodríguez Zapatero, en la reunió que va mantenir amb els representants dels municipis catalans de més de 50.000 habitants. “El fons Zapatero ha anat molt bé i, en el nostre cas, fins i tot ha generat més ocupació de l’esperada, però això no resol el problema del finançament”, ha recalcat Baron, que ha recordat que els ajuntaments són l’administració “més propera del teixit econòmic i dels ciutadans”. Per això, ha afegit, “ens calen més recursos i més capacitat de decisió, només amb una descentralització de debò es podran generar dinàmiques positives i donar una major confiança a la gent”, ha conclòs.

Etiquetes: