Mataró vol que el nou jutjat que s’ha d’obrir a la ciutat estigui dedicat específicament a tractar les ocupacions delinqüencials d’habitatges. A més, reclama que hi hagi fiscals especialitzats en aquest tema, que s’unifiquin els criteris legals per combatre-ho i que Mossos i Policia Nacional s’impliquin en tombar les màfies organitzades. Tot plegat, per poder fer front al gran nombre de casos d’ocupacions que es donen a la ciutat, i que fins ara topen amb la lentitud de la justícia. Segons una estimació del consistori, uns 850 pisos buits a Mataró (prop del 25% dels 3.400 compabilitzats) estan ocupats il·legalment. Des de 2008, la Policia Local ha actuat en 410 ocasions per denúncies veïnals d'ocupacions conflictives.
Des de 2008, la Policia Local ha actuat en 410 ocasions per denúncies veïnals d'ocupacions conflictives.
Aquestes són les principals demandes que l’Ajuntament expressa en la declaració institucional que va aprovar ahir dilluns a la Junta de Portaveus. "Volem ajudar a qui s’ho mereix a través de serveis socials, però no podem permetre que persones que no han acreditat situació de vulnerabilitat i no respecten les regles del joc tinguin els mateixos beneficis de qui si ho fa", ha resolt aquest dimarts l’alcalde, David Bote.
Manca de recursos
El consistori assenyala que les "ocupacions injustificades" es donen a la ciutat sovint de la mà de màfies que ocupen pisos i els relloguen a persones necessitades. Segons Bote, els recursos actuals "fan curt" alhora de poder combatre aquest fenomen delictiu. Un fet que implica "un greuge per aquelles persones que sí han entrat en plans de treball social i han fet el camí correcte" per accedir a un habitatge públic.
Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament demana a la Generalitat i a l'Estat que aquest 2017 es crei el jutjat civil número 9 de Mataró i que aquest es dediqui de manera prioritària (tot i que no única) a solucionar la problemàtica de les ocupacions. Una mesura similar a la que es va fer amb el jutjat específic per tractar el tema de les preferents. Aquest nou jutjat, a més de descarregar de feina els altres vuit, serà més necessaris si s'acaba aprovant la reforma de la Llei d'enjudiciament civil que debatrà el Congrés dels Diputats, a proposta del PDeCAT. Aquesta proposta, a la qual l'Ajuntament hi dóna suport, preveu un nou mecanisme per accelerar el llançament de qui hagi ocupat pisos propietat de persones físiques, administracions públiques o entitats socials.
L'Ajuntament reclama un pla de seguretat específic que coordini Mossos i Policia Nacional en la lluita contra les màfies organitzades
La declaració institucional insisteix en una demanda que l'Ajuntament ja ha expressat anteriorment: que s'elabori un pla especial de seguretat contra les màfies que actuen en xarxa per rellogar il·legalment a persones necessitades els pisos que prèviament han ocupat. L'alcalde ha insistit que la lluita contra aquestes organitzacions criminals ha d'anar a càrrec de Mossos d'Esquadra i Policia Nacional. En l'àmbit legal, el consistori relamca al poder judicial que, mentre no hi hagi un marc legal prou clar, estableixi criteris interpretatius unívocs que determinin si una ocupació és delictiva o bé fruit d'una emergència social.
Un pas més en la lluita
La declaració institucional s'ha aprovat amb els vots favorables dels grups del govern (PSC i CiU), i de C's, PP i PxC. ERC, VoleMataró i CUP s'han abstingut i ICV-EUiA hi ha votat en contra. Tot plegat se suma al pla que el consistori ha iniciat perquè els més de 2.000 pisos buits que hi ha a la ciutat, la majoria en mans de propietaris privats, passin a mans de la borsa de lloguer social; i a la comissió específica on diferents serveis municipals, policia local i Mossos i entitats com Col·legi d’Advocats es coordinen per trobar una solució a aquest conflicte social.