El 45% de les empreses de la ciutat exporten els seus productes, i només l'11,41% dels seus ingressos provenen del comerç exterior. Aquesta és la dada més significativa que es desprèn d'un estudi realitzat per l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), i que s'ha presentat aquest divendres dia 31 als empresaris locals. L'estudi, que ofereix un panorama del potencial exportador de les empreses mataronines, servirà de base per al programa de Suport a la internacionalització d'empreses que l'IMPEM posarà en marxa aquest 2006.
De l'estudi es dedueix el potencial de les exportacions de cara a augmentar la competitivitat de les empreses. Així, per exemple, es demostra que les empreses exportadores gaudeixen d'una major taxa d'ocupació i de nivell formatiu, mentre que creix la percepció d'estabilitat de la demanda durant tot l'any i d'una millor adaptació a canvis sobtats. En aquest sentit, la meitat de les empreses asseguren tenir entre bastant i molt interès en entrar en mercats estrangers en el futur i sis de cada deu han portat a terme alguna acció per entrar a mercats internacionals, com ara participar o visitar fires a l'estranger. La majoria de firmes que ja exporten actualment ho fan recolçades per l'existència d'un producte o servei propi (75%), per una marca pròpia registrada (61,4%) o per una patent (30%). Un 36% deu el seu procés d'internacionalització a un pla de promoció exterior, i el 55,7% considera molt important aquest procés com a estratègia general de l'empresa. Una de cada quatre empreses asseguren que en dos o tres anys previst incorporar més recursos per reforçar la internacionalització (26,6%).
Per la contra, les empreses que no s'han obert a mercats internacionals apunten com a motius principals els problemes estructurals i de capacitat de l'empresa, així com manca de decisió estratègica. Les principals demandes de les empreses a l'admistració tenen a veure amb el suport financer i la centralització d'informació d'interès fiable i actualitzada sobre els mercats internacionals.
Perspectives de futur
Segons l'estudi, tot i que les empreses exportadores asseguren tenir unes bones perspectives de futur, només un 24% tenen una presència estable a l'estranger, mentre que la xifra es redueix al 5,8% en el cas d'empreses que disposen d'instal·lacions comercials pròpies a l'estranger. Aquestes perspectives de futur, però, sovint es basen més en el sector on està ubicada l'empresa i no tant en el fet de si s'exporta o no. Precisament aquesta ha estat la principal inquietut que han deixat sentir bona part dels empresaris presents en la presentació de l'estudi, la majoria representants del sector tèxtil. Els empresaris tèxtils han valorat positivament els resultats de l'estudi però també han advertit que se senten poc recolçats per part de l'administració, sobretot a l'hora de fer front a la forta competència que el mercat asiàtic.
Oficina de Serveis Tèxtils
En aquest sentit, la presidenta de l'IMPEM Alícia Romero ha explicat que a mitjan abril està previst obrir una Oficina de Serveis Tèxtils que oferirà, per una banda, serveis d'orientació a l'empresa i, per l'altra, un programa d'acompanyament laboral als treballadors afectats pels tancaments de fàbriques.