Dins dels les iniciatives del SOM (Servei d'Ocupació de Mataró) s’hi troba el Programa Treball i Formació, subvencionat per la Generalitat i el Fons Social Europeu, ha permès a l’Ajuntament contractar un total de 107 persones de cara a aquest 2018. Persones que saben de primera mà el que és estar a l’atur durant mesos i mesos i la desesperança que es crea quan un no troba un lloc de feina. El tipus de contracte que s’ofereix és d’un any de durada o de mig any, segons el cas. Però el que sí que queda clar és que tots agraeixen el fet de poder tenir uns mesos de tranquil·litat.
“Després d’any i mig sense feina, ara tinc 12 mesos tranquils”
Jordi Romagosa és llicenciat en Químiques, però sempre ha treballat en el sector informàtic. Durant 12 mesos exercirà de tècnic al servei d’informació i Tecnologia del TecnoCampus
L’experiència de Jordi Romagosa com a beneficiant d’un Pla d’Ocupació de l’Ajuntament de Mataró no és nova. Fa dos anys ja va poder participar en un i, enguany, com encara constava com a demandant d’ocupació al SOC, l’han tornat a trucar. El primer cop el van entrevistar per diferents llocs de feina i finalment va encaixar en el de Tècnic Informàtic, un càrrec que ara torna a repetir, inclús al mateix lloc: al Servei d’Informació i Tecnologia al TecnoCampus. “He tingut la sort d’entrar a treballar a un lloc que ja conec i amb gent que també conec”, agraeix Romagosa.
Romagosa és llicenciat en Químiques per la Ramon Llull però tota la vida ha estat treballant amb empreses del sector informàtic. És per això que afronta aquest any amb moltes ganes: “En aquesta feina sempre hi ha coses per fer, ara estic començant coses noves i intentaré durant aquests 12 mesos fer el màxim que es pugui”. Des del maig de 2016, aquest mataroní de 55 anys havia estat desocupat, tot i que sempre actiu i fent cursets per seguir formant-se. I és que ell mateix reconeix que l’edat sí és un problema. “Actualment es valora molt més el fet de ser jove que gran, l’experiència que pots tenir com a professional no se li dóna tanta importància”, assegura i lamenta que “sovint pensem que la gent que està a l’atur és gent sense formació i que va deixar l’escola, però la realitat és que hi ha molta gent amb titulacions i experiències laborals importants que per diferents motius s’han quedat sense feina i costa molt tornar a entrar dins del mercat”. “Sé que al final passarà ràpid, però m’ho agafo com que tinc un any de molta tranquil·litat on podré continuar aprofundint en temes interessants i aprofitar al màxim aquesta oportunitat”, conclou el mataroní.
“Aquesta oportunitat serà positiva pel meu futur”
Laura Graciela Negrin, arquitecta de professió, va arribar a Mataró fa 15 anys i des del 2012 està a l’atur. Ara treballarà com a tècnic de suport territorial, un càrrec vinculat a l’arquitectura
Laura Graciela Negrin sempre havia treballat com a arquitecta al seu país natal, Uruguai. Tot i que quan va arribar a Mataró fa 15 anys també va trobar feina en aquest sector, l’any 2012 va quedar-se a l’atur. El fet de tenir el títol universitari del seu país i no tenir-ho convalidat aquí li va suposar un veritable problema a l’hora buscar i aconseguir una nova feina. Va decidir canviar de rumb, estudiar per aconseguir el nivell C de català i un curs d’Administració. “Va ser llavors quan em van trucar per un Pla d’Ocupació en un càrrec d’administrativa i poc després per un de Tècnic de Suport Territorial”, recorda Negrin. Després de passar ambdues entrevistes, va escollir la segona opció.
“És una oportunitat espectacular poder treballar en un càrrec vinculat a l’arquitectura, un àmbit que jo ja havia descartat completament”, afirma aquesta dóna que ocupa el seu càrrec al Servei de Manteniment i Serveis al Pericó. I és que tot i que per a la Laura, que actualment té 46 anys, l’edat no creu que li hagi suposat un problema a l’hora de trobar feina, sí que ho va ser no tenir la titulació oficial aquí. “A això se li va sumar el fet que, encara que estava formada com a administrativa, no tenia cap experiència en aquest àmbit i mai em van trucar de cap entrevista”, lamenta i afegeix: “l’experiència compta molt, tot i que no ho hauria de ser tant perquè no sempre està associada a les capacitats de cadascú”. Ara Negrin creu que aquesta oportunitat que li han donat durant sis mesos l’ajudarà, i molt. Per una banda, per tenir un ingrés fix cada mes i, per l’altra, per l’experiència que pot adquirir. “Poder dir al currículum que he treballat en un Pla d’Ocupació és un pes positiu que poden tenir en compte per possibles contractes en un futur”, espera. I conclou: “Crec que la il·lusió pot obrir portes”.
“Ara tinc més confiança per tornar a l’activitat laboral”
Als seus 57 anys i estant a l’atur, Bernardo Miguel se sentia exclòs del món laboral. Gràcies a aquest nou pla d’ocupació, podrà treballar de conserge durant 12 mesos.
Quan a Bernardo Miguel el van trucar uns dies abans de Nadal per informar-lo que tenia la possibilitat d’entrar a treballar a l’Ajuntament com a conserge no s’ho va pensar dos cops. “Vaig confirmar de seguida i ho tornaria a fer, ja que la feina que faig és molt d’estar en contacte amb la gent i això és molt gratificant”, explica i agraeix que “de cop la vida et canvia totalment”. Tot i que és argentí, té nacionalitat italiana i als anys 90 va anar a treballar a Alemanya, on va estar durant 18 anys. Allà va estar treballant com a tècnic mecànic fins que va decidir venir a Barcelona a intentar muntar aquí el que havia fet en el sector de l’automoció. Després d’uns problemes de salut i de l’inici de la crisi l’any 2008, Miguel explica com va quedar pràcticament exclòs de l’activitat laboral. I és que ell també reconeix que l’edat influeix: “Jo en tinc 57 i sé que aconseguir feina passats els 50 és difícil i, si a més li sumes la crisi, era pràcticament impossible”.
Ara, però, Miguel no pot estar més content. Ser beneficiari del pla d’ocupació li comporta el fet de poder tornar a estar actiu i aprendre coses noves cada dia per a ell és una experiència molt enriquidora, a més de l’ajuda que li suposa tenir un ingrés fix al mes. “Si un recupera la dignitat i la seguretat personal, et sents amb molta més confiança i força per tornar a l’activitat laboral”, afirma. Sap que només és un contracte d’un any i que acabarà però, de moment, no vol pensar en el final: “Ara estic aprenent i gaudint, la meva gratificació com a persona no la puc descriure”.