Més de 40 infants de Cirera, d'entre 3 i 12 anys i beneficiaris de beques menjadors, han pogut gaudir aquest Nadal d'un casalet de barri. De manera totalment gratuïta, amb activitat lúdica i servei de menjador, amb l'objectiu de poder fer front a necessitats bàsiques que sovint les famílies no els poden facilitar durant els períodes no lectius. Això ha estat possible gràcies a la iniciativa de l'associació de veïns i de l'esplai Pampayuga, en col·laboració amb les tres escoles de Cirera. La iniciativa ha posat de manifest que a Cirera hi ha un elevat nombre de famílies amb mancances socials que necessiten serveis d'aquesta mena, i els promotors del casalet reclamen que l'Ajuntament s'hi impliqui perquè tingui continuïtat en el futur.
"Arran d'un casal que vam fer a l'estiu, vam detectar algunes d'aquestes mancances", explica Carol García, una de les promotores de la iniciativa. Infants que sempre s'oblidaven de l'esmorzar, famílies que cada dia anaven a buscar aigua a la font del parc, d'altres que vivien a casa amb l'electricitat tallada... Després de valorar diferents respostes a aquesta situació, des de l'associació de veïns i l'esplai es va prioritzar la idea del menjador social, pensant especialment en aquelles famílies amb beca menjador que deixaven de rebre aquest servei durant les vacances escolars. Per fer-ho es van dirigir a les escoles del barri: Antonio Machado, Marta Mata i Cirera, a través de les quals van poder posar-se en contacte amb les famílies becades, més de 100 entre els tres centres.
El Casal es va celebrar durant 10 dies a l'Antonio Machado, de 12 del migdia a 4 de la tarda. Cada dia s'hi organitzaven activitats de lleure i se servia dinar a tots els infants, que a més marxaven amb un suc i un entrepà de berenar, amb la participació d'uns 40 nens i nenes de mitjana. El cost per infant i dia era de 4,75 euros. La tasca de la desena de monitors, tots ells diplomats en aquest àmbit, va ser gratuïta, per amor a l'art. "Ha exigit molta feina, també de reunions i tasques de coordinació prèvies per implicar tots els agents del barri", apunta García. Tot i renunciar la remuneració, el Casalet ha suposat evidentment uns costos, que els organitzadors han pogut sufragar en gran part gràcies a una ajuda d'uns 2.000 euros de La Caixa, aconseguida després de reunir-se amb diverses entitats financeres i altres organismes.
Els promotors estan molts satisfets amb la resposta aconseguida. "Hem posat de manifest que hi ha unes necessitats al barri a les que cal respondre", constata García. Per això entenen que aquesta primera edició ha estat una prova pilot que només es podrà repetir en el futur, tant a Setmana Santa com sobretot a l'estiu, si s'hi impliquen altres organismes, en especial l'Ajuntament. Garcia explica que van mantenir reunions amb Benestar Social, i que el consistori els ha ajudat amb qüestions com el servei de neteja del Casalet, però també els van comunicar que des de l'Ajuntament ja es realitzen iniciatives com un casal d'estiu en col•laboració amb Creu Roja. Aquest casal, que s'adreça als infants de tot Mataró, va comptar amb una quarantena de nens i nenes en la seva darrera edició, una xifra molt similar a l'assolida tan sols en el barri de Cirera. "Ens sembla que el seu projecte no acaba de quallar, i que per arribar a més infants s'haurien de fer diferents casalets per zones", expliquen des de Cirera.
Davant d'aquesta situació, la proposta dels promotors de la iniciativa és que l'Ajuntament s'hi involucri finançant un casal "obert a tothom", tal i com diu García. "No volem fer una oferta segregadora tan sols per a famílies pobres, sinó un espai inclusiu per a tots els infants del barri, on els de famílies becades puguin venir-hi sense pagar", assenyala. D'aquesta manera també s'aconseguiria remuneració per als monitors, la majoria dels quals són joves cirerencs, cosa que també ajudaria a dinamitzar una mica l'economia del barri creant llocs de treball -encara que temporals. L'èxit d'aquesta prova pilot ha demostrat, segons els seus organitzadors, que a barris com Cirera urgeixen iniciatives similars. "Si cada dia hem tingut 40 nens és que és necessari, però nosaltres sols des del voluntariat no ho podem assumir", conclouen.