Un total de 105 accions, distribuides en 7 línies estratègiques, destinades a equiparar la situació de dones i homes a Mataró i incorporar la perspectiva de gènere a les polítiques municipals. Així es pot resumir el II Pla d’Igualtat de gènere per a la ciutadania, aprovat al darrer Ple municipal. Es tracta d’un document elaborat per l’Ajuntament i les entitats de dones de la ciutat, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, i que actualitza l’anterior pla, que datava de 2001.
Les 7 línies estratègiques fan referència als següents àmbits: impulsar les polítiques d’igualtat efectiva de dones i homes; lluitar contra la violència masclista; fomentar la participació sociopolítica de les dones; promoure canvis en el repartiment del treball i els usos del temps; fomentar la coeducació, la formació i la producció cultural de les dones; incloure la perspectiva de gènere en el disseny de ciutats i territoris; i promoure la salut de les dones.Tal i com va dir la regidora de Benestar i Família, Joventut i Dona, Olga Ortiz, no es tracta de fer polítiques per a dones, sinó “polítiques des de la perspectiva de la dona”.
Instruments per la igualtat
En la lluita per assolir la igualtat de gènere, Mataró compta amb diferents instruments. Entre ells, destaca el Protocol d’atenció i derivació de la dona víctima de violència, que dóna una resposta coordinada als casos de violència masclista que es detecten a la ciutat. Des de 2007, hi ha el Centre d’Informació i Recursos per a les Dones (CIRD), que ofereix informació, assessorament i atenció especialitzada a les dones, i que actualment es troba a les Tres Roques. També hi ha quatre vocalies de dones a Rocafonda, Pla d’en Boet, Can Marchal i Cerdanyola; i el Consell Municipal d’Igualtat dona-home, constituït el 2013 i format per 15 entitats.