Més del 80% dels 12.302 autònoms que hi ha a Mataró i la seva àrea d'influència (Sant Andreu de Llavaneres, Dosrius, Sant Vicenç de Montalt, Cabrera de Mar i Argentona) tenen com a molt estudis de secundaria i només el 22,6% d'aquests treballadors han fet durant els últims anys cursos formatius relacionats amb la seva professió. L'escàs nivell formatiu d'aquests col·lectiu és una de les dades rellevants dels resultats d'un estudi encarregat per l'IMPEM per tenir una radiografia dels treballadors autònoms i poder dissenyar accions que puguin donar resposta a les seves necessitats.
L'estudi, que s'ha presentat aquest matí, ha estat elaborat per la consultoria Alaris Estrategia de las Organizaciones S.L. a partir de entrevistes als responsables de les entitats que agrupen un major nombre d'autònoms i una enquesta telefònica realitzada a 400 treballadors d'aquest règim. D'aquests treball es desprèn que el 68,7% dels autònoms de la ciutat i el seu entorn són homes d'una mitja d'edat de 45 anys. La meitat tenen estudis de secundaria, el 31 % no han acabat la primària i només un 15% són llicenciats o diplomats. La majoria, un 77,4%, asseguren tenir capacitat per treballar per a més d'una empresa i un 22,7% reconeixen que treballen en exclusiva per una sola. El 72,7% disposa d'un local estable per porta a terme la seva professió i un 38% han contractat altres persones per fer la feina, amb una mitjana de cinc empleats majoritàriament fixos (el 68%).
Més de la meitat, un 60%, treballa per Mataró i la comarca del Maresme, mentre que la resta dona servei a Catalunya o a Espanya, el que demostra, segons el responsable de l'estudi, Jordi Sauret, la fortalesa i el valor afegit dels autònoms de la zona. Pel que fa al grau de satisfacció, el 64,2% es mostra satisfet de treballar per compte pròpia i no s'ha plantejat convertir-se en assalariat i els que no ho estan apunten als problemes estructurals del sector al qual pertanyen, la falta de compensació econòmica per l'esforç que fan o l'escàs suport institucional com a principals inconvenients de la seva feina.
Pagar menys impostos, rebre més cobertura assistencial i tenir els mateixos drets que la resta dels treballadors, són les principals demandes plantejades pels autònoms de Mataró i el seu entorn. Els enquestats es mostren clarament favorables a les recomanacions que fa l'estudi, com a són la creació de la figura del defensor de l'autònom, la centralització i simplificació administrativa, la lluita contra l'intrusisme professional o que l'Ajuntament actuï com a avalador per facilitar l'obtenció de crèdits.
L'estudi servirà com a eina per a reflexionar sobre les necessitats d'aquests col·lectiu dintre del grup de treball sobre treballadors autònoms que s'ha creat en el marc del
Pacte Local per a l'Ocupació, en el que a més de les diferents administracions, estan representats els gremis i les diferents entitats implicades a la millora d'aquest col·lectiu.