Un estudi del RACC apunta que Mataró necessita millorar en termes de senyalització per tal de facilitar la mobilitat pel centre de la ciutat. Aquesta auditoria, feta el 2012 i en possessió de l’Ajuntament, l’ha feta pública a principis d’aquest any la Unió de Botiguers, que el va rebre ara farà un mes. L’entitat destaca unes conclusions que, consideren, demostren que cal millorar elements bàsics per ajudar al sector de comerç-hostaleria a tirar endavant. Les conclusions del RACC són clares: “Mataró disposa d’una senyalització que, tot i no considerar-se deficient, ha de millorar en els aspectes avaluats”. Punts estratègics per l’usuari com traçats a diversos punts de la ciutat o aparcaments, informació massa propera al destí o la manca de senyalització que coordini una estratègia de mobilitat global de la ciutat són alguns elements a millorar.
Joan Picon i Jordi Novo, ambdós membres de la junta de la Unió de Botiguers, lamenten que la deixadesa d’aquestes actuacions “van en contra dels atractius de les activitats que es fan en punts comercials de la ciutat”, ja que molts usuaris que venen de fora es confonen amb facilitat. “Més del 60% de persones que venen de fora tenen problemes per accedir al centre de la ciutat”, destaca Novo de les dades que es transmeten de l’estudi del RACC. Per ells, tot plegat colpeja un nucli comercial que es troba amb desavantatge respecte el pol d’atracció del Mataró Parc i altres nuclis comercials de poblacions properes: “Falten indicacions a la Porta Laietana, a les autopistes, no queda clar la zona on hi ha aparcaments i com accedir-hi, i tot això va en contra nostre”.
El RACC destaca que calen més senyalitzacions d’elements importants propers al centre de Mataró des de la Plaça de les Tereses, apuntant sobretot a senyals d’orientació a Sant Cugat i Torrent. També consideren que cal un croquis a la Porta Laietània perquè els conductors provinents de la N-II sàpiguen com dirigir-se a destinacions properes. Altres llocs on cal millorar un seguiment de senyalització són Via Sèrgia i l’Avinguda Maresme, on la longitud i número de rotondes pot fer perdre el conductor. La Unió de Botiguers considera que moltes són actuacions “de baix cost”..
Un altre punt de debat són els aparcaments, molts dels quals “no estan ben senyalitzats al centre” i d’altres “Són difícils d’accedir”. Per això, entre les peticions en aquest sentit Picon destaca el fet de poder baixar la pilona del carrer Sant Josep els caps de setmana a partir de les 21h, que permet accedir a aparcaments del centre amb facilitat i a zones d’oci que beneficien negocis com la restauració.
Un dels problemes que indiquen des de la Unió de Botiguers és que hi ha molt aparcament a punts concrets però manquen espais dissuasoris com podrien ser el solar de Can Fàbregas –impossible d’utilitzar perquè la titularitat és del Corte Inglés- o Iveco Pegaso. “En el segon cas, se’ns va dir que ja es va obrir a l’estiu amb poca afluència”, explica Novo, que afegeix: “Si no hi ha senyalitzacions que ho indiquin i només ho saps si te’l trobes, el seu ús serà limitat”. L’estudi del RACC apunta en aquest sentit que una estratègia de mobilitat global permetria “adreçar visitants cap a aparcaments de dissuasió de baix cost en zones perimetrals del centre o d’alta connectivitat modal a l’estació de Renfe o parades de bus interurbà”. Això ajudaria a reduir el trànsit intern de la ciutat, afegeixen.
L’Ajuntament recorda no té competències en segons quins trams
L’Ajuntament de Mataró destaca que està treballant ja amb un nou pla de mobilitat del qual s’espera poder-ne fer partícips a diversos agents i entitats de tota la ciutat. Malgrat això, la regidora de Via Pública, Núria Calpe, explica que respecte l’informe del RACC cal tenir present que “fan servir uns criteris genèrics que no tenen en compte els criteris de senyalització aprovats pel Ple de Mataró” i que entre d’altres característiques, indiquen “des de l’entrada de la ciutat elements genèrics i quan s’apropa en els espais s’indiquen els senyals a equipaments i altres”.
En aquest sentit, també recalquen que tant en el cas de la N-II com en el cas de l’autopista, la senyalització no depèn de l’Ajuntament. “A l’Autopista cal revisar les entrades al centre i canviar algunes que marquen encara on està l’Escola Universitària, però depèn del departament de territori i aquests ho tenen en stand by pel projecte de rondes”, explica Calpe. En el cas de la carretera Nacional, Calpe assenyala una situació similar: “Abans era del govern central i de fa poc és de la Generalitat, estem en converses amb ells per millorar la senyalització tant d’espais com l’entrada al port o al TecnoCampus”. Altres propostes menors com el tema de canviar l'horari de la pilona de Sant Josep són "una possibilitat, però el funcionament actual es va aprovar en l'antic pacte de mobilitat on hi havia veïns, entitats com la Unió de Botiguers i altres".