Vídeo cedit per Televisió de Mataró

Salva Fernàndez

Un estudi del sector de la construcció demana més cooperació entre empreses

El treball realitzat per IESDOR demana al Gremi que lideri el canvi del sector en matèria de formació i innovació

Un estudi sobre el sector de la construcció a Mataró i el Maresme conclou que una de les vies per poder superar la crisi és sensibilitzar les empreses promotores de cara a la cooperació empresarial. El treball, encarregat per l’Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM) i realitzat per l’Institut d’Estudis pel Desenvolupament i l’Organització (IESDOR), recomana promoure un pla per estimular el treball conjunt entre empreses que vagi més enllà d’acords puntuals. Xavier Romea, de l’IESDOR, va explicar en la presentació de l’estudi, dimarts dia 7, que per tirar endavant aquesta i altres propostes, la clau estava en el Gremi de Constructors: “Tenen l’objectiu de liderar el canvi, estan cridats a dur a terme un moviment com aquest”. Per Romea, el gremi ha de ser l’enllaç a les portes que s’han d’obrir al sector.

Romea va explicar que el Gremi ha de ser la clau per establir acords amb entitats financeres, liderar accions per fer front a la morositat i oferir una major oferta formativa, no només en el coneixement tècnic, sinó també en “les habilitats directives en gestió del negoci i la reflexió estratègica”. Romea va incidir en el coneixement com a pal de paller del futur del sector. En aquest sentit, considera que la col·laboració entre les empreses i el TecnoCampus s’ha de potenciar al màxim. “Necessitem coneixement, i aquest es troba a les universitats”, va explicar. “El Gremi ha de jugar d’enllaç entre empresa i escoles per poder promocionar i difondre els nous coneixements”.

L’estudi de l’IESDOR també proposa altres objectius a les promotores. Romea va explicar que les empreses havien d’elaborar un pla estratègic que defineixi la seva trajectòria a seguir, ja que en l’estudi havien detectat que un nombre elevat d’empreses funcionaven al dia a dia. Les noves tecnologies, tant per millorar la comunicació com per emprar els millors materials possibles en la construcció. En aquest sentit, va recordar que encara posaven totxos “com fa segles enrere”. “Les empreses han d’optimitzar recursos, adequar-se a la seva realitat; un cop fet això, conservar tots els mercats que els siguin rendibles econòmicament i buscar nous mercats”. Uns nous mercats que es poden obrir amb la cooperació abans esmentada.

Romea també va assenyalar que l’administració pública podia aportar el seu granet de sorra amb un enduriment de mesures davant la morositat, fet que va provocar alguna resposta des del públic recordant que són “els primers a no pagar en el termini fixat”, o donar una major inversió en obra pública com a motor de recuperació. Tot i això, des de l’IESDOR no es va voler incidir massa en les conclusions sobre el sector públic, ja que es tractava en la majoria dels casos “de decisions macroeconòmiques”.

Sector feble

Blanca Pasqual, de l’IESDOR, va explicar que el sector de la construcció era feble degut a la propensió al creixement ràpid en volum de facturació, a la poca sensibilitat de cooperació empresarial, la presència d’empreses molt petites, la poca formació continua i les dificultats actuals per optar a finançament bancari. Pasqual també va recordar que es movien en un sector inestable i molt sensible als cicles econòmics, en el que cada vegada hi havia competidors més grans i sòlids i on les empreses podien ser “insolvents” davant la pèrdua “d’un client important”, al qual molts cops “se centren la majoria d’esforços de l’empresa”. Tot i això, l’analista va afirmar que el sector podia trobar oportunitats no només en punts com la innovació, la cooperació o la formació, sinó també a l’hora de fer nous tipus de construccions (l’estudi demostrava que l’obra residencial anava i aniria cada cop més a la baixa) com instal·lacions esportives, geriàtrics, etc. A més, també va destacar la sensibilitat dels governs, des del Pla Zapatero a altres tipus de mesures fetes per donar suport al sector.

Etiquetes: