J.V.

Un mercat amb quaranta anys d’història i un futur incert

El Mercat del Pilar és un dels tres de titularitat privada que hi ha a Mataró, juntament amb els de Cerdanyola i el Palau. Però a diferència d'aquests dos últims, que s'han adaptat als nous temps i als nous hàbits de consum, el del Pilar ha quedat sumit en una crisi de difícil sortida. De les 28 parades existents, actualment només en funcionen tres: una de carn, una peixateria i una parada de roba. La imatge que ofereix el mercat, amb unes instal·lacions molt velles i la majoria de parades tancades, és desoladora.

Tot i això, les parades que queden sobreviuen a la crisi Les venedores asseguren que el negoci encara els dóna per anar tirant, gràcies sobretot a una clientela fidel, però també d'edat elevada, tot i que reconeixen que si els ofereixen una bon acord per marxar, no s'ho pensarien gaire. «Estaríem disposades a parlar-ne, si vingués algú. Però és que encara no ha vingut ningú a explicar-nos res del que passa», lamenta una de les venedores del mercat, que prefereix quedar en l'anonimat.

Alguns dels propietaris del Mercat del Pilar –el mercat té tres copropietaris– reconeixen que estarien disposats a vendre el local. Segons l'administrador de la finca, la voluntat dels veïns que protesten és la d'aconseguir que el mercat s'enderroqui per construir-hi un aparcament o una zona verda o guanyar espai per fer ascensors per als diferents edificis.

Per la seva banda, el president de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica, Toni Civit, ha explicat que el govern no té previst impulsar cap reforma d'aquest mercat ja que l'Ajuntament no té competències sobre els mercats de titularitat privada. «La voluntat del govern és de fer que els mercats municipals de la plaça Gran i de Cuba funcionin. Si un altre mercat privat ens demana alguna actuació concreta ens la plantejarem, però tampoc és aquest el cas». Civit recorda que, en aquest cas, l'Ajuntament únicament pot revisar les llicències i vetllar perquè el mercat compleixi la normativa com qualsevol altra activitat econòmica, i això, afegeix, «no té res a veure amb la política de mercats de l'IMPEM».

Etiquetes: