Josep Abril va ser afusellat el 16 de març de 1939 al Camp de la Bota. Va ser el resultat d'un consell de guerra sumaríssim que el va convertir en una de les víctimes més destacades de la repressió franquista de la postguerra a Mataró. Abril va ser l'alcalde de la capital del Maresme entre els anys 1931 i 1933, i l'encarregat de proclamar la república a la ciutat. Mataró, per fi, li dedicarà un monument, que realitzarà l'artista local Perecoll. Ho farà pràcticament 10 anys després d'haver-ho acordat per unanimitat al Ple.
Abril, alcalde de Mataró entre 1931 i 1933 per ERC, va ser qui va proclamar la II República a la ciutat i va ser afusellat al Camp de la Bota
Josep Abril i Argemí (Santa Maria de Palautordera, 1869 - Barcelona, 16 de març de 1939) va protagonitzar una llarga trajectòria política. Primer com a membre del Partit Republicà Democràtic Federal durant la restauració borbònica, pel qual va ser regidor en diversos mandats. Durant la Setmana Tràgica va ser l'home clau perquè la violència no es desfermés a la ciutat. Posteriorment va pertànyer al Centre Republicà Federal, integrat dins d'ERC, amb el que es va presentar a les eleccions municipals de Mataró l'any 1931. Va ser alcalde de la ciutat durant dos anys i posteriorment, l'any 1934, va ser detingut i empresonat pels fets del 6 d'Octubre.
Condemnat injustament
A partir de l'esclat de la Guerra Civil va ser jutge i fiscal a Mataró, i després va exercir de comissari municipal a Dosrius. En finalitzar el conflicte Abril no va voler marxar a l'exili, cosa que va acabar pagant amb la vida. Va ser detingut el febrer de 1939 i empresonat a la Model de Barcelona. Se'l va jutjar en consell sumaríssim, acusat de donar suport a la Columna Malatesta i d'haver-se alegrat per l'assassinat que aquesta va cometre d'un metge. Malgrat que no hi havia cap prova fefaent d'això, va ser condemnat a mort i executat el 16 de març a l'infame Camp de la Bota de Barcelona, junt amb 15 persones més.
L'artista mataroní Perecoll
La idea de dedicar un monument a l'alcalde Abril a la ciutat no és pas nova. Ja fa 10 anys que el Ple municipal, l'abril de 2007, va aprovar per unanimitat erigir una escultura per reivindicar-ne la memòria. El 2016 el grup d'ERC va presentar un prec al Ple recordant aquest compromís que no s'havia complert, i que finalment es tirarà endavant. Per fer-ho, l'Ajuntament ho ha encarregat a un dels artistes de més prestigi de la ciutat, Perecoll, que ja compta amb diverses escultures públiques als carrers de Mataró com ara el Monument a Sant Sebastià, a la cantonada de La Riera amb el carrer Barcelona, 'Inici de vol', al TecnoCampus, o 'Intolerància' al passeig Carles Padrós.
Escultura de bronze
Perecoll realitzarà una escultura de bronze representant una cadira d’època foradada per cinc trets i es col·locarà sobre una peanya de granit. La ubicació provisional que s’està estudiant està vinculada al carrer que porta el nom de l’exalcalde, situat a la plaça de Francisco Tomás y Valiente, davant dels Jutjats.