-

V. B.

Un nou CAP per a 33.000 mataronins

El nou edifici de Ronda Prim, que també acollirà els usuaris del CAP de la Riera, obre portes el dilluns 17 de novembre

El CAP de Ronda Prim torna a entrar en funcionament. Ho fa reconstruït de cap a peus, dos anys i mig després que s'enderroqués l'antiga seu. El dilluns 17 de novembre obrirà portes convertit en una espectacular edifici blanc com la neu, de sis plantes i curioses finestres enreixades, que no passa desapercebut per a ningú i que res té a veure amb l'estil de l'antic edifici racionalista de maó, que datava dels anys 50. Ni per fora, ni per dins; avui és un centre molt més espaiós, amb grans sales d'espera i molta llum natural, tal i com van poder veure els visitants que es van acostar dimecres 12 a la jornada de portes obertes. Compta amb un total de 5.000m2, superfície que multiplica la de l'anterior edifici. Cal molt més espai que abans, ja que a més de recuperar els antics usuaris de Ronda Prim, i el servei d'Atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR),  també s'hi traslladen els pacients i personal mèdic del CAP de la Riera, que tanca portes.  En total, donarà servei a uns 33.600 usuaris de Mataró. L'edifici ha costat 7,4 milions d'euros, pagats per la
Generalitat

El servei d'atenció primària de la Ronda Prim es va traslladar el 9 de març de 2012 al CAP del Maresme (Camí del Mig), que des de llavors ha servit de seu provisional per a usuaris i equip mèdic del centre. Tots ells ja podran tornar a partir de dilluns al seu punt habitual. També es va haver de traslladar l'ASSIR, en aquest cas a La Llàntia. El servei torna a la ronda Prim. L'element més destacat de tots, però, és que el nou centre donarà servei als usuaris del CAP La Riera. D'aquesta manera, un únic CAP acollirà dos Equips d'Atenció Primària (EAP) amb les seves corresponents Àrees Bàsiques de Salut (ABS). Alguns usuaris de La Riera ara trigaran més a arribar al seu CAP, però a canvi gaudiran d'unes instal·lacions molt millors que les actuals, que ja estan molt antiquades.

El fet que comparteixin un únic edifici no implica que els dos centres es fusionin totalment, ja que cada un d'ells tindrà una planta pròpia (la 2a per La Riera, la 4a per Ronda Prim) i mantindrà la seva actual plantilla de metges de família, pediatres, odontòlegs, infermeria, treballadors socials i atenció al ciutadà. Per tant els usuaris que vinguin de Camí del Mig o de La Riera no han de notar cap diferència més enllà de les noves instal·lacions. El canvi més destacat és que els dos centres funcionaran sota un únic equip directiu. Segons l'ICS, aquest fet, sumat al fet que els diferents serveis d'atenció a la salut treballaran en un mateix espai, ha de permetre l'optimització dels recursos, una col·laboració més estreta entre els ciutadans i, en definitiva un millor servei als ciutadans.

Més serveis
Pel que fa a la resta de l'edifici, La planta baixa acollirà l'àrea d'atenció al ciutadà i el servei de pediatria, la primera planta l'ASSIR, la tercera odontologia i altres serveis, a més d'una sala polivalent per a formació del personal i actes públics vinculats a la salut. La cinquena és l'espai professional amb despatxos i sales de reunions i la sisena està destinada a maquinària. L'edifici té una estructura en forma de 'U' i s'adapta a les altures de les edificacions veïnes, tot i que destaca moltíssim per la seva mida i, sobretot, pel color blanc lluent.

D'aquesta manera, dilluns dia 17 es culminarà un procés de reforma liderat pel Servei Català de la Salut (CatSalut) que es va iniciar el 2011, quan es va anunciar l'enderrocament de l'antic edifici i el trasllat provisional de l'Equip d'Atenció Primària i de l'Assir. Amb l'obertura del nou CAP i el tancament del de La Riera, a Mataró hi haurà un total de cinc centres d'atenció primària gestionats per l'ICS: Ronda Prim, Camí del Mig, Ronda Cerdanya, La Llàntia i Rocafonda-El Palau; i dos pel Consorci Sanitari del Maresme: Mataró Centre (Camí Ral) i Cirera-Molins.






Etiquetes: