J.S.

Un passeig per l'antològica de Jordi Arenas

Museu de Mataró, Can Palauet i Museu Arxiu acullen des de dilluns dia 23 una mostra retrospectiva del desaparegut artista mataroní

Can Palauet: els primers passos del genial artista
La visita a la retrospectiva de Jordi Arenas comença a les diferents estances de Can Palauet. En general el que s'hi pot veure és obra de la primera època, que abarca des dels inicis d'Arenas a la pintura –durant la Guerra Civil– fins als anys quaranta. Són pintures, apunts, dibuixos i autoretrats –com els que es poden veure a la fotografia– que ensenyen el període en què Arenas es prepara intensament. A la sala principal el visitant hi pot veure diversos treballs –posteriors a aquesta primera època– de pintura religiosa i altres de caire simbòlic que serveixen de pont d'unió amb l'obra present al museu municipal.

En una de les sales petites de Can Palauet, els espectadors podran descobrir una peça d'Arenas que fins ara estava al primer pis de la seva casa del carrer d'Argentona on l'artista es va dibuixar a ell mateix i al seu germà junt amb les més altes personalitats de la cultura de tots els temps: Michelangelo, El Greco, Wagner, Cervantes, Bach i Beethoven.


Els cartrons del Baptisteri de Santa Anna, al Museu
El Museu de Mataró es dedica a la segona època d'Arenas, que comença als anys cinquanta i s'acaba el 1998 amb la seva mort. Són, majoritàriament, peces d'encàrrec, bàsicament paisatges i apunts de viatge, alguns dels quals es poden veure a la fotografia de la dreta. El més espectacular del que hi ha exposat al Museu, però, són els cartrons de mida natural que Arenas va fer servir per preparar la pintura mural de la capella del Sagrament de Santa Anna. Es tracta d'una instal·lació curiosa i que denota la rigorositat amb què treballava Arenas: mentre els artistes per regla general fan un assaig a escala i sobre paper del que després plasmaran a la paret, el mataroní ho va dibuixar primer sobre cartró en proporció real i després va tornar a fer-ho sobre la paret.

Són uns esbossos que no s'havien vist mai públicament a la ciutat, que sorprendran per la seva espectaculariat –ocupen des del terra fins al sostre de la sala principal del Museu– i que ofereixen un apunt de la diversitat de treball realitzat per Arenas durant tota la seva trajectòria.


Esbossos de pintura religiosa al Museu Arxiu Santa Maria
A la sala principal del Museu Arxiu de Santa Maria hi ha un monogràfic dels esbossos que Jordi Arenas va fer sobre el baptisteri de Santa Maria –obra seva– i el quadre del martiri de Sant Cugat. La instal·lació substitueix temporalment la mostra sobre premsa mataronina que hi havia fins ara en aquest espai.

El treball que es pot observar sobre el baptisteri és la síntesi del seu afany perfeccionista –Arenas ho era extremadament, diuen que de forma obsessiva– i de la llibertat creativa al voltant, això si, d'un encàrrec.

El baptisteri de Santa Maria (1961-1963) està considerat una mostra de la tècnica clàssica del fresc que Arenas també va dur a terme al Baptisteri de Sant Josep (1946) i a la capella del Sagrament de Santa Anna dels Escolapis (1957-1960), entre d'altres indrets. L'artista mataroní fins als últims temps va dedicar-se al muralisme religiós i de fet la seva darrera obra va ser el mural Sant Francesc i Santa Clara atenent un leprós (1996) al santuari de la Mare de Déu de l'Ajuda, a Barcelona.