El barri de Cerdanyola de Mataró, que acumula seccions censals amb rendes per sota dels 10.000 euros

Un pla per revifar una de les zones més desafavorides de Mataró

L’Ajuntament i entitats de Cerdanyola acorden una cinquantena d’accions per millorar el barri

Cerdanyola és “una de les zones més desfavorides de la ciutat”. Així ho especifica l’Ajuntament de Mataró en base a diversos indicadors socioeconòmics. El barri concentra la major quantitat de rendes baies de la ciutat i alhora la taxa d’atur més elevada. El nivell de formació dels seus habitants és dels més baixos de Mataró. El barri en si presenta problemes estructurals i urbanístics greus, amb un gran nombre d’edificis amb patologies diverses. De cara a intentar donar un tomb a aquesta situació, el consistori ha aprovat, amb el suport de les entitats de la zona, un pla amb més d’una cinquantena d’objectius i accions destinades a millorar Cerdanyola.

El Pla d’actuació integral de Cerdanyola 2018-2023, elaborat en una taula de treball integrada per l’Ajuntament i les entitats. Té quatre objectius principals: potenciar el barri com a espai de proximitat i convivència; abordar les diferents actuacions que necessita la zona de manera integral; eradicar les actuals vulnerabilitats i augmentar les potencialitats; i enfortir el treball comunitari. El pla parteix del fet que a Cerdanyola no només hi ha problemàtiques, sinó també moltes virtuts a potenciar. Per exemple, és el segon barri amb més comerços, té zones verdes, molta diversitat cultural i un potent moviment associatiu. I, sobretot, sentiment de pertinença i orgull de barri entre els seus veïns.

Les accions que s’han establert volen aconseguir el següent per als veïns de Cerdanyola: millorar el nivell educatiu, l’ocupació, la salut i el benestar i els drets socials. També vol dotar els seus infants i joves de més eines, promoure un envelliment actiu, transformar l’urbanisme i l’habitatge de la zona, i afavorir el comerç de proximitat. Aquest 2018 ja s’han consensuat una trentena d’accions. Entre les iniciatives concretes, s’hi preveu potenciar l’orientació professional amb pràctiques a empreses, dins de la convocatòria ‘Treball als barris’ (450.000 euros). També es preveuen 200.000 euros per a fomentar la rehabilitació d’edificis, uns 600.000 euros per a remodelar la zona municipal esportiva de Cerdanyola (especialment la cobeta de la pista poliesportiva), o diverses millores de centres educatius. També es vol intensificar la presència al barri d’agents de la policia local, en concret de la unitat de convivència i civisme, i es vol impulsar un grup de treball o associació comercial del barri.


Els objectius del pla

 

  • La millora del nivell educatiu
  • Ocupació, capacitació i mecanismes d’integració social
  • La salut i el benestar
  • Drets socials
  • Eines per als infants i joves
  • Envelliment actiu
  • Transformació urbana
  • La millora de l’habitatge
  • Acció comunitària, participació igualitària i cultura
  • Comerç i serveis de proximitat.