La solució al conflicte obert per l’afer de Can Fàbregas es va tancar ahir dijous, dia 7, en un Ple municipal amb tants entrebancs com ha tingut el propi procés urbanístic que s’ha seguit per fer possible l’arribada del Corte Inglés a Mataró. La sessió va estar marcada pels conflictes i la confusió des de bon principi. En primer lloc, per la protesta que l’UD Molins, que va fer una llarga i sorollosa manifestació davant de l’Ajuntament per reclamar la gespa pel seu camp de futbol. El xivarri que feien els manifestant era tant eixordador, que fins i tot el propi alcalde, Joan Mora, va insinuar que caldria valorar si es suspenia el Ple. I el Ple es va arribar a suspendre, fins a dues vegades, però no pas pel soroll de la gent dels Molins, sinó per la confusió i els mals entesos que es van produir en les votacions de dues qüestions urbanístiques cabdals per la ciutat.
La moció que es va votar dos cops
La primera suspensió del Ple va tenir lloc després d’haver-se votat el punt 6 de l’ordre del dia, on s’havia d’aprovar una modificació puntual del Pla General referent a la titularitat del sistema d’equipaments comunitaris, per tal de reconèixer que la titularitat d’un equipament comunitari pugui ser tant pública com privada. Fins ara aquesta titularitat era exclusivament pública i, per tant, els propietaris del sòl qualificat així podien sol·licitar un procés d’expropiació que l’Ajuntament hauria d’assumir obligatòriament, amb la despesa econòmica que aquesta situació suposaria per la ciutat. Per tal d’evitar-ho, l’Ajuntament va portar a aprovació del Ple aquesta modificació del Pla General, amb la qual s’eviten les expropiacions forçoses i se suspenen les tramitacions ja iniciades en aquest sentit, com és el cas d’un equipament situat al Passatge Baldomer Vila que ja havia demanat de ser expropiat.
El problema va arribar a l’hora de la votació, quan el PSC i el PPC van anunciar les seves abstencions, deixant el govern de CiU en minoria insuficient per aprovar la moció i deixant la ciutat “en total indefensió”, segons les paraules que va pronunciar l’alcalde, Joan Mora, visiblement afectat. Al cap d’uns minuts, va ser el portaveu del PPC, José Manuel López, qui va demanar la suspensió del Ple per debatre sobre aquest punt. La sessió es va aturar només uns minuts i es va acordar que la moció es tornaria a votar al final de la tanda de dictàmens. En el segon intent, la proposta es va aprovar amb el suport, aquest cop sí, del PSC i el PPC.
ICV es desmarca en l'afer de Can Fàbregas
El punt següent, el de Can Fàbregas i de Caralt, també va haver d’esperar. A la bateria de mocions incloses a l’ordre del dia sobre aquest tema, un total de sis, se n’hi va haver d’afegir una setena, que no hi constava: el conveni amb la CUP. Per incloure aquest punt calia primer votar la urgència i, en aquests casos, també s’espera al final del bloc de dictàmens. Així, el debat sobre el Corte Inglés i Can Fàbregas que havia de tenir lloc a quarts de vuit, no va començar fins passades les nou de la nit. El debat es va iniciar amb normalitat, i sense que res en les intervencions dels partits –ni tan sols en el discurs que va fer el portaveu d’ICV, Esteve Martínez- fes presagiar el conflicte que es va produir a l’hora de la votació.
L’alcalde, en la seva intervenció, va reclamar als grups que havien anunciat abstencions o vots en contra que valoressin modificar el seu vot per tal de garantir una unanimitat absoluta davant l’arribada del Corte Inglés a Mataró. Mora es referia als vots que havien estat anunciats: el no de la CUP a declarar el Corte Inglès d’interès social; i l’abstenció del PSC en la votació de l’acord assolit per l’Ajuntament en la CUP. La sorpresa va arribar quan el portaveu d’ICV es va despenjar anunciant una abstenció en tots i cadascun dels punts sobre Can Fàbregas, inclosa la modificació del Pla General i del Pla del Patrimoni. L’alcalde, exaltat, va amenaçar amb retirar tots els punts si no hi havia unanimitat. Tot seguit va suspendre de nou el Ple, en aquesta ocasió durant prop d’una hora, i per tal de convèncer els ecosocialistes de modificar la seva posició. L'alcalde Mora es va reunir amb els representants locals d'ICV, entre els quals, a banda del portaveu Esteve Martínez i la presidenta local Noemí Ayguasenosa, també hi va assistir Pep Canal, que a banda de ser membre d'executiva ecosocialista local, també és l'interventor de l'Ajuntament.
Finalment, ICV va accedir a votar sí a tot, reconeixent no tenir consciència de la importància d’assolir la màxima unanimitat, i a canvi també que la CUP votés també a favor de la declaració d’interès social del Corte Inglès. La CUP, però, no va cedir a la pressió. El regidor Xavier Safont Tria va recordar que el vot contrari en aquest únic punt havia estat prèviament anunciat, acordat i posat en coneixement fins i tot del propi operador comercial. No hi va haver cap més comentari. Els punts es van votar i l’afer de Can Fàbregas va quedar tancat amb gran unanimitat i el suport d’ICV inclòs.