Transmetre als joves la idea que tot allò que estudien, tant la Guerra Civil com la postguerra, també va passar a la seva ciutat, als seus carrers i als seus veïns és el principal objectiu de la nova maleta pedagògica que ha preparat el Centre de Recursos Pedagògics del Maresme i que es va presentar dimecres, dia 26. La maleta inclou plafons informatius en tamany reduït, material audiovisual de suport, una guia didàctica i un recull de llibres i materials de l'època com diners o cartilles de racionament. Tal i com va explicar la tècnica del Centre de Recursos, Montse Gurrera, la maleta està en una fase inicial i tots els materials que es puguin afegir seran benvinguts. Si es disposa de materials que encaixarien en el projecte, cal dirigir-se a la Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran. Aquest recull de documents el poden aconseguir les escoles i entitats en préstec a la biblioteca Pompeu Fabra.
La presentació d'aquest recurs, al Teatre Monumental, va comptar amb la presència dels principals encarregats del projecte des de les regidories implicades fins als mestres encarregats de preparar els materials didàctics. Més enllà de mestres interessats en els nous materials, el públic de l'auditori estava format per alguns dels protagonistes del documental que s'inclou entre els materials. Persones que van viure els esdeveniments d'aquella època en primera persona i que, durant els anys 30, tenien l'edat dels joves que ara gaudiran del nou projecte didàctic.
Crear el debat intergeneracional
Des de la regidoria de Benestar Social, Gent Gran, Salut i Consum, Carme Estaban, va fer referència a la idea bàsica del nou projecte i al fet que les noves generacions sovint obliden que la història també va passar a Mataró. Treballem en una sèrie de projectes per a que els joves no oblidin que allò que els ensenyen va passar aquí també, va comentar. Saber què va passar reforça la nostra identitat, va afegir Conxita Calvo, regidora d'educació. La majoria de projectes que es preparen en aquesta matèria compten amb el suport de la Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran. Un dels seus representants, Antoni Coll, va aprofitar l'acte de presentació per explicar alguns detalls de la gènesi del projecte i del que s'ha fet fins ara en aquesta matèria. La Comissió va néixer l'any 2001 amb la idea de propiciar el debat sobre el passat amb diversos projectes començant pels anys 30, va recordar. La maleta que avui presentem neix de l'exposició itinerant que vam portar a terme durant tot l'any passat i que ara complementem amb un segon DVD documental, va explicar. Entre els projectes que es volen posar en marxa des de la Comissió, Coll va anunciar una web per crear diàleg i xarxes de comunicació intergeneracionals.
Objectiu final: arribar als infants
Gurrera va explicar que quan el Centre de Recursos, un òrgan educatiu de la Generalitat situat a Mataró, va rebre la proposta de la Comissió vam veure l'oportunitat d'arribar a la gent que és el que es busca en els projectes que portem a terme. Per la seva banda, Margarida Colomer, mestra i historiadora, va ser l'encarregada d'explicar les línies principals de la guies didàctiques destinada a l'ESO i al Batxillerat i les seves diferencies. Totes dues parteixen de les fotografies de l'època comparades amb les fotos actuals però les qüestions de batxillerat obliguen a fer un treball de recerca i d'entrevistes més profund, va detallar.
L'acte va incloure la projecció del nou DVD documental Recuperem la nostra història. Mataró anys 30, realitzat per estudiants de la Universitat Politècnica de Mataró, i la representació de l'obra de teatre La veritat del silenci. L'obra, tal i com va explicar Calvo, neix del treball de recerca de Leonor Rey, una alumna de l'escola FRETA, que va escriure una obra de teatre que, a través de la història d'una família, mostrava episodis de la República, la Guerra Civil i la Postguerra. A la sortida de l'acte de presentació, tots els assistents van poder sol·licitar una còpia del DVD documental.