-

V. B.

Un sistema d’adjudicació de pisos poc transparent i amb dèficits

El procediment emprat fins ara per PUMSA en la concessió de pisos protegits deixa ‘sensació d'arbitrarietat' perquè no queda prou ben documentat

Mentre s’investiguen les possibles irregularitats comeses en l’adjudicació de pisos protegits per part de PUMSA, l’Ajuntament intenta establir nous mecanismes perquè el sistema de concessió d’aquests habitatges sigui molt més transparent i controlat. Ho fa arran dels dèficits detectats en el sistema actual, sota el qual s’ha produït com a mínim un cas d’adjudicació manifestament incorrecte: el del pis concedit al fill de l'exgerent de Pumsa, César Fernández. Des de PUMSA expliquen que la principal mancança del procediment emprat fins ara és que un tram força llarg del mateix no queda documentat enlloc. “Això dificulta moltíssim arribar a alguna conclusió de la bondat o no del procediment” explica el gerent de PUMSA, Lluís Berenguer.

El programa que gestiona l’adjudicació de pisos impedeix que quedi cap traça documental del període de temps que va entre formar part de la llista única de sol·licitants d’un pis de protecció oficial, i la signatura del contracte de lloguer. Per aquest motiu, no es pot fer un seguiment de cada expedient en la seva totalitat. Un “buit documental”, en paraules de Berenguer, que deixa una “sensació d’arbitrarietat” en el procés. Aquest buit ha pogut facilitar presumptes pràctiques irregulars en la concessió de pisos?. “Hem d’esperar als resultats de l’Auditoria, avançar-se en les  conclusions no té cap sentit”, matisa Berenguer L’Auditoria encarregada per l’Ajuntament, que ha de revisar més de 600 casos des de 2007, ha de fer aquest rastreig. “Però ho tindrà complicat perquè el procediment el teníem coix”, afegeix l’actual gerent.

Comissió de seguiment
La creació d’una comissió de seguiment per a l’adjudicació dels habitatges de protecció oficial, aprovada per unanimitat al Ple de desembre, ha de servir entre altres coses per solucionar aquestes mancances. Es tracta d’una de les mesures preses per l’Ajuntament per combatre l’escàndol que afecta PUMSA, arran de la denúncia d’una extreballadora sobre la presumpta concessió de pisos a dit. L'obertura d'un expedient i l'auditoria externa que s'ha encarregat també hauran d’ajudar a dilucidar si s'han comès irregularitats en aquest àmbit. El cas en el qual hi ha proves, el del fill de l’exgerent, ja està en mans de fiscalia. L’adjudicatari no estava en cap llista de sol·licitants i Fernández no podia haver signat el contracte per la relació de consanguinitat.

La regidora d’Urbanisme, Montse Rodríguez va explicar que la comissió ha de servir per "fomentar la transparència en els processos d'adjudicació" dels pisos, així com "avaluar el procediment en vigor". L'objectiu és establir si el mètode actual garanteix una adjudicació justa als aspirants a un pis de protecció oficial a la ciutat. A més dels representants polítics, a la comissió hi ha membres de la PAH, de la FAVM, de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, i el defensor del ciutadà.