-

V. B.

Una fundació gestionarà el futur Museu del Gènere de Punt

Ajuntament, IMAC, Fundació Vilaseca i Caixa Laietana integren l'organisme que promourà el Museu, que vol obrir portes a finals de 2011

El futur Museu del Gènere de Punt, que està previst que obri les seves portes a finals d’aquest 2011 a la nau petita de Can Marfà, estarà gestionat per una fundació integrada per l’Ajuntament, l’IMAC, la fundació Vilaseca i Caixa Laietana. La casa Coll i Regàs ha acollit aquest dilluns la signatura d’un conveni entre les quatre parts que dóna el tret de sortida a la constitució d’aquest organisme, que haurà de redactar els estatuts, designar un òrgan de gestió, contribuir a la redacció del projecte museogràfic i intentar captar altres institucions públiques i privades per donar forma al projecte, englobat sota l’eix “Mataró, capital del gènere de punt”. Aquest eix s’emmarca dins del projecte del Museu d’Història de la Ciutat, juntament amb ‘Iluro, ciutat romana’ i ‘Mataró, ciutat mediterrània’, que es poden visitar al recentment remodelat Can Serra.

“Portem 20 anys de feina constant que han fet possible la signatura d’avui”, ha assegurat Pere Vilaseca, president de la fundació privada Jaume Vilaseca, posseïdora d’una important col·lecció de maquinària de gènere de punt que serà la base del futur museu. Les negociacions amb l’Ajuntament i l’IMAC no han estat fàcils, i han patit molts alts i baixos durant tots aquests anys, però el conveni signat aquest dilluns posa les bases definitives per al centre museístic. “Ja hem corregut 40 kilòmetres d’una marató i només ens queda la recta final, els metres més complicats però els que es fan amb més il·lusió”, ha resolt Vilaseca. El president de l’IMAC, Sergi Penedès, ha recalcat que “el futur de la cultura passa inexorablement per acords com aquest”, on el sector públic i el privat uneixen esforços.

El repte ara és inaugurar el Museu del gènere de punt el més aviat possible. L’alcalde, Joan Antoni Baron, ha apuntat que la restauració de la nau petita de Can Marfà està en el seu tram final i que aviat s’hi podrà començar a traslladar les màquines de la col·lecció Vilaseca. L’objectiu és que a finals d’any ja es pugui visitar aquesta col·lecció en el nou emplaçament, “encara que potser no tot estigui a punt”, ha afegit. El museu s’anirà desenvolupant a partir dels recursos pressupostaris que es disposin –ara mateix, pocs- però la prioritat és que la maquinària es pugui veure el més aviat possible a Can Marfà. Un altre dels reptes de futur, com ha explicat el president de Caixa Laietana, Josep Ibern, serà que el museu sigui una entitat viva. “No ens podem limitar a tenir una exposició que la gent només visiti un cop”, ha dit.

Suport de la Generalitat
Baron ja ha comentat que té una cita programada amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, per demanar el suport de la Generalitat a aquesta fundació. L’alcalde ha recordat que Mascarell va tenir paraules molt elogioses per a la col·lecció Vilaseca en la seva visita de l’any 2006, quan era conseller del govern tripartit de la Generalitat. “Ens interessa molt que sigui un projecte compartit”, ha constatat.

Etiquetes: