Josep Maria Mons és el gerent de Cabré Junqueras, l’empresa de serveis funeraris creada a Mataró fa 115 anys i que actualment gestiona el tanatori de la ciutat, a més dels de gran part del Maresme i del Vallès Oriental. Mons també és des de l’any passat el president del Gremi d’Empresaris de Serveis Funeraris de Catalunya. Així que és una veu més que autoritzada per donar el seu punt de vista, des de l’àmbit privat, de la gestió dels serveis funeraris, dels seus costos i del debat sobre la municipalització.
No tothom té clar que en el sector funerari està del tot liberalitzat
Així és, des de 1996 i gràcies a una directiva europea. Això implica que qualsevol operador que compleixi amb el que estableix l’ordenança municipal pot venir i oferir els seus serveis a Mataró.
I això per què no passa? Per què seguiu vosaltres en solitari?
Per començar perquè les administracions solen posar moltes dificultats quan una empresa vol obrir un tanatori a la ciutat, encara que compleixi amb totes les normatives urbanístiques. I, després, perquè el sector es mou per economies d’escala, amb costos d’estructura molt elevats, que fan difícil que l’activitat estigui molt atomitzada. Això només pot tenir sentit en ciutats on hi ha una quota de mercat és molt gran, com Barcelona.
“Mataró té necessitats més importants que la creació d’una funerària municipal”
Llavors això és un monopoli?
No, i qui digui això parla des del desconeixement. Que a Mataró només hi hagi un operador no és pas culpa de Cabré Junqueras. Qualsevol operador pot actuar en el nostre territori, de la mateixa manera que nosaltres podríem, si ens ho reclamessin, anar a recollir un difunt a La Corunya o obrir un tanatori a Almeria. Ara bé, ens sortiria a compte?
Economia d’escala, quota de mercat... No són conceptes que grinyolen quan parlem de la mort?
Nosaltres intentem ser sempre el màxim de respectuosos amb els nostres usuaris. Prego que ningú se senti molest si parlem en aquests termes, però tampoc hem de tenir manies ni anar amb eufemismes. Si estem en una ciutat de 120.000 habitants hi ha una quota de mercat, un nombre de serveis, una estructura, una inversió...
No seria millor per al ciutadà que hi hagués més oferta?
Hi ha altres països europeus, o bé Estats Units, on això passa, i els preus són molt més elevats que aquí. I el servei tampoc és de més qualitat; et puc assegurar que els serveis funeraris a Catalunya i a l’Estat espanyol són de molta qualitat, i mantenir aquests estàndards implica uns costos molt elevats. Insisteixo, des de fa 20 anys qualsevol operador pot venir i obrir el seu propi tanatori. Ara, m’agradaria veure on el podrien ubicar, i si l’empresa es podria permetre l’estructura tan potent que es necessita per donar un servei de qualitat. El retorn de la gran inversió que hauria de fer li compensaria prou?
“Madrid ha recuperat la gestió dels serveis funeraris i els preus no han baixat”
No hauria de ser més barat morir-se?
Depèn dels serveis que es demanin. Si l’únic que es requereix és un fèretre traslladat de l’església al cementiri per menys de 500 euros ho podem fer. Però els usuaris ens demanen sales de vetlla, flors, esqueles... Tot això s’afegeix a la factura i a sumant, però nosaltres mai facturem res que la família no ens hagi demanat, i mai no anem a recollir un difunt si la família no ens ho ha autoritzat, havent firmat prèviament un document on s’especifica el preu que li costarà tot.
Un preu, insistim, que surt car, més de 3.000 euros de mitjana.
Bé, si compares el que val un enterrament amb un casament... I oi que enlloc de fer una gran cerimònia pots anar al registre civil, casar-te i ja està? És cert que en alguns dels països més avançats l’Estat finança a la família un import per a les despeses de ‘enterrament, que cobreix el servei bàsic, i si vol sumar-hi més elements, els familiars són qui ho han de pagar. Però països del primer món on les empreses de serveis funeraris siguin de l’administració, jo no n’he vist. Sí que tenim el cas de Madrid, on un cop es va acabar la concessió l’Ajuntament va readquirir la gestió de l’empresa municipal. Però durant aquests darrers dos o tres anys els preus no han baixat. Diuen que si el servei és públic el preu serà més barat, però això és mentida. Madrid n’és l’exemple.
“Qualsevol operador que compleixi amb l’ordenança municipal pot venir i oferir els seus serveis a Mataró”
I què passa si la persona que mor no té l’enterrament pagat ni ningú que pugui fer-ho?
El 60% de les famílies mataronines tenen aquest servei cobert per pòlisses d’assegurances. Però també prestem serveis de beneficència per a persones de Mataró que no tenen els mitjans econòmics per costejar-s’ho. Serveis Socials de l’Ajuntament verifiquen que ni aquesta persona ni els seus familiars tenen els recursos suficients, tal i com marca el codi civil, i llavors nosaltres oferim el servei 100% gratuït.
Però per què val tants diners ?
Un dels factors amb més pes és el fèretre i tot el servei, que inclou les persones que el transporten, el vehicle amb el que el porten a la parròquia o a l’emplaçament on tingui lloc la cerimònia, i després al cementiri. Les sales de vetlla han d’estar custodiades i han de comptar amb instal·lacions molt dignes i còmodes: aparcament, climatització, espais amplis que puguin reunir centenars de persones sense molestar la vetlla d’altres difunts... També hem de tenir en compte que hem d’oferir un servei de qualitat les 24 hores del dia 365 dies a l’any, i que hi ha dies que no ofereixes cap servei i altres que se’t triplica. I no pots pas dir que en aquell moment no et va bé. Els costos d’estructura són molt elevats.
“El cost estructural d’oferir un servei de qualitat és molt alt, i a molts operadors el retorn no els compensa la inversió necessària”
Què en pensa de la tendència actual a pensar en la municipalització del servei?
Entenc que s’ha de crear una empresa pública quan has de donar un servei que el prestador privat no està oferint en bones condicions, o bé quan el cost de prestar aquesta activitat és tan elevat que cap operador privat no se’n pot fer càrrec. Però que l’administració es posi a competir amb una empresa com la que represento que ofereix un servei de qualitat que ningú posa en dubte, i amb uns preus inferiors als de la mitjana, doncs no li trobo el sentit. El gran argument de l’Ajuntament de Barcelona per promoure una funerària municipal ha estat dir que baixarien el cost a uns 4.000 euros, això segueix sent més del que cobrem nosaltres per un servei mig! Pel que fa a la proposta en concret de Mataró, considero sincerament que la ciutat avui té necessitats més importants que aquesta.