Cetemmsa encara una nova etapa. El centre tecnològic mataroní, amb seu al TecnoCampus, s’ha integrat a la xarxa Tecnio, juntament amb cinc altres centres d’investigació similars de Catalunya (Ascamm, BDigital, Barcelona Media, CTM i Leitat. L’objectiu de la xarxa serà convertir-se en el “gran centre proveïdor de tecnologia industrial” del país. Cetemmsa ho fa de la mà d’un nou director, Joan Carles Fajardo, que va assumir el càrrec el setembre d'enguany, en substitució d'Anna Escoda. Fajardo, que forma part de l'equip directiu de Cetemmsa des de 2001 i fins ara era el director financer, constata que “La xarxa Tecnio ha de permetre que les empreses catalanes siguin més innovadores”.
Malgrat aquesta integració, Cetemmsa no perdrà la seva personalitat ni els seus trets fundacionals, que segons Fajardo estan molt definits. “Per a nosaltres l’arrelament territorial és molt important, així com la vinculació amb el tèxtil, malgrat que en els darrers temps potser ens hem allunyat massa del sector”, destaca. Cetemmsa, fundat l’any 1992, és avui un centre especialitzat en electrònica impresa, flexible i plana, alternativa a l'electrònica de silici tradicional, que permet afegir noves funcionalitats a diferents tipus de superfícies. Investiga la implementació de tecnologia en diferents substrats, com ara la fusta o plàstics. I en els darrers temps han fet una aposta important per a les aplicacions per al camp de la salut.
En tot cas, Fajardo destaca que el tèxtil “forma part del nostre ADN, del nostre origen”. Cetemmsa, com a fundació privada, va ser creada per diversos patrons, bona part dels quals provenien d’aquest sector, com és lògic en una comarca com el Maresme on el tèxtil va jugar un paper clau. “Deien que en el tèxtil ja no es podia innovar, però al CRTTT de Canet estem demostrant que sí, amb professionals molt valorats i productes molt potents”, destaca el director del centre.
Cetemmsa és una fundació privada, tot i que per les seves característiques com a organisme pot accedir a diverses ajudes de la Generalitat. La majoria dels seus patrons són d’origen privat, i en els darrers dos anys n’han sumat de nous, però també en tenen de públics: Generalitat, Ajuntament i Consell Comarcal. L’actual president de Cetemmsa és Miquel Rey, regidor de promoció econòmica de Mataró i president del TecnoCampus, però els anteriors provenien del sector privat. La sinèrgia Cetemmsa-TecnoCampus ha de ser clau. “Necessitem reforçar aquesta singularitat, que és la unió entre universitat, empresa i centre tecnològic, amb coneixement molt potent en tèxtil i a la porta nord de la gran Barcelona”, destaca Fajardo
Més estabilitat econòmica
Actualment el centre compta amb un total de 61 treballadors. “Ara som més petits del que havíem estat però crec que estem més ben dimensionats i amb una estabilitat econòmica major”, constata el director de Cetemmsa. Amb la integració a Tecnio, confien en guanyar dimensió. “El nostre objectiu és créixer en recursos humans, la plantilla actual és només el punt de partida” apunta Fajardo. Esperen sumar personal tant en l’àmbit científic i tecnològic, com en el comercial i en el de la internacionalització. Per ser sostenibles, des de Cetemmsa consideren que han d’estar molt a prop de les empreses. “Necessitem fer una recerca i desenvolupament que no estigui molt allunyada del mercat, que permeti innovar a les empreses. El coneixement que generem, com més aplicat millor”, resol Fajardo.