A partir d’ara, qui vulgui repintar façanes d’edificis ubicats al Centre i a l’Eixample de Mataró ja no podrà fer-ho amb els colors que li plagui. Una nova normativa municipal dictamina quines són les tonalitats que es podran emprar. Es tracta de la Carta de Colors, un annex de la nova Ordenança municipal de llicències urbanístiques. L’objectiu de la carta és molt clar: establir unes pautes en l’ús del color en la intervenció de les façanes d’edificis públics i privats. Aquestes pautes s’han establert a partir d’un estudi de la paleta de colors i tonalitats predominants a la zona històrica de la capital del Maresme. La normativa també fixa els materials i textures amb que s’han de tractar els elements que configuren la façana, i la seva harmonització amb la dels edificis de l’entorn immediat.
“Fins ara les façanes no comptaven amb cap llicència específica, cosa que ha portat a intervencions sense controls”, va explicar Xavier Pous, un dels tècnics de l’Ajuntament que ha elaborat la Carta, durant la presentació de la nova normativa. Aquest fet, segons el consistori, ha comportat que alguns edificis es repintessin de manera gens harmònica amb el cromatisme imperant a les construccions entre rondes. La nova normativa serà d’obligat compliment als edificis ubicats entre les rondes Alfons XII, de Joan Prim, Camí de la Geganta, ronda d’Alfons X El Savi, ronda de Miguel Cervantes i avinguda del Maresme, i es vol establir com a referent per a les rehabilitacions a la resta de barris de la ciutat. Amb l’entrada en vigor de la Carta de colors, qui vulgui intervenir en una façana del centre i de l’eixample haurà de sol•licitar un permís o llicència específica i els tècnics municipals l’orientaran en la gamma de colors que es podrà emprar
La Carta de Colors parteix d’un estudi realitzat l’any 2009 per detectar les tonalitats més comunes de les façanes originals de la ciutat. La Carta inclou una paleta de 39 tonalitats (20 per a paraments, 4 per a complements com cornises, emmarcats d’obertures o llosses de balcons, 6 per a fusteries i 8 per a serralleria) que aposten per mantenir els colors originals de l’arquitectura històrica de la capital del Maresme. L’elaboració d’aquest document ha comptat amb la col·laboració de quatre empreses mataronines de l’àmbit de la pintura: Pintures Civit, Gómez Color, SL, Pinmat i Plikol. Aquests establiments disposaran de la Carta de colors perquè la puguin consultar els pintors, industrials que treballen en rehabilitació de façanes i públic en general.