-

V. B.

Una nova universitat a la vista

L'oferta d'estudis de TecnoCampus arribarà amb objectius molt més ambiciosos que els aconseguits fins ara per les escoles universitàries locals

"Una oferta formativa de qualitat, amb els millors professionals i lligada a les necessitats del teixit econòmic de la zona". Així defineix la regidora de Promoció Econòmica i presidenta del TecnoCampus, Alícia Romero, el projecte universitari del parc tecnològic, que arrencarà el curs que ve. Un projecte que planteja objectius molt ambiciosos, amb la innovació i l'emprenedoria com a eix de tots els estudis que s'oferiran, de cara a formar alumnes capacitats per donar resposta a les necessitats del territori i liderar la transformació del seu teixit econòmic. En total seran vuit graus, dos màsters i tres postgraus, sorgits de la fusió de les dues escoles universitàries locals, l’Escola Universitària Politècnica de Mataró (EUMPt), adscrita a la Universitat Politècnica de Catalunya, i l’Escola Universitària del Maresme, adscrita a la Pompeu Fabra. S'hi suma una tercera que s'estrenarà el curs vinent, l’Escola Superior de Ciències de la Salut, que s’estrenarà oferint un grau en Infermeria.

Els responsables del TecnoCampus han dibuixat un model que sobre paper quadra a la perfecció, però fins que no s’apliqui no es podrà comprovar fins a quin punt conceptes desgastats de tant utilitzar-se com innovació o emprenedoria acaben tenint un pes realment específic. També caldrà esperar a l’obertura de portes del nou centre, que s’està construint al sector del Rengle, per descobrir si el model universitari plantejat és prou potent per competir amb les altres universitats catalanes, o simplement es limita a amuntegar en un sol espai els centres ja existents a la ciutat. Els responsables del projecte defensen amb contundència les virtuts del model com a garantia d’èxit. “El valor del TecnoCampus és integrar tres escoles universitàries superiors en una mateixa dinàmica i direcció”, destaca Antoni Uix, director del parc tecnològic. La suma de l’oferta d’aquests tres centres comporta que el món empresarial, les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), la salut, el sector audiovisual i el turisme siguin els principals eixos formatius. “Combinem grans àrees de coneixement, aprofitant molts dels recursos que ja tenim, per aconseguir una formació professional molt rica de cara al nostre futur”, resol Uix. Una aposta “per la innovació i pels àmbits arrelats en el nostre territori”, segons la directora de l’EUM; Montserrat Vilalta, que ha de servir per “canviar el model productiu i el teixit econòmic de la zona”.

El pas previ per fer front als grans reptes plantejats és l’organització interna. Els tres centres fins ara independents que integraran la universitat del TecnoCampus hauran de funcionar ara sota una mateixa direcció estratègica i operativa, com si es tractés de diverses facultats unides en un sol campus. La missió no sembla gaire senzilla. “És cert que son escoles universitàries amb models organitzatius, idosincràcia i orientació d’estudis diferents”, reconeix el director de TecnoCampus. “Que cada centre tingui una organització i dinàmica pròpies no és preocupant, així funciona arreu del món”, afegeix. Aquesta realitat podria comportar problemes alhora de crear sinèrgies entre els diferents centres, un dels objectius del pla educatiu de la Universitat. El Pla Bolònia permet oferir noves titulacions combinant àrees diferents, a través d’assignatures compartides per alumnes de diferents graus, o fins i tot amb itineraris modulars o personalitzats que facilitin que l’alumne pugui picar de diferents plats. “Els estudiants podran combinar salut amb TIC, o enginyeria amb gestió d’empresa”, resumeix el director de TecnoCampus. Per permetre-ho, però, la coordinació entre diferents centres serà vital. “Caldrà potenciar el diàleg permanent entre els equips directius de cada centre per poder planificar cursos que permetin currículums modulars”, afirma el responsable del parc tecnològic.

Competència en gestió empresarial
En tots els graus, postgraus i màsters del TecnoCampus, hi haurà un eix transversal: la emprenedoria i la competència en la gestió empresarial. “Volem fomentar l’esperit emprenedor, tots els estudiants que passin pel TecnoCampus en sortiran com a mínim amb un pinzellada d’emprenedoria”, assegura Romero. Antoni Uix, per la seva banda, assegura que tots els graus que s’oferiran incorporaran formació en emprenedoria, des dels estudis empresarials fins a infermeria. TecnoCampus, segons asseguren els seus responsables, també donarà recursos i suports als alumnes que vulguin convertir el seu treball final de carrera en un projecte empresarial, a través de la Incubadora d’empreses i un règim de beques i premis. “Comptem amb tècnics especialistes en la creació d’empresa en el mateix centre, així que tots els treballs de final de carrera que es puguin transformar en negoci tindran un suport específic immediat”, destaca Uix. Alhora, es potenciarà la internacionalització tant d’alumnes com de personal docent.

Etiquetes: