Són moltes les activitats que s’estan promovent a Mataró al voltant de l’any Josep Puig i Cadafalch. Dins d’aquest marc commemoratiu s’inclou ara una iniciativa especialment pensada per al públic familiar i promoguda pel M|A|C on els autors són els alumnes de 1r d’ESO de l’institut que porta el seu nom. El resultat és “La ciutat de Puig i Cadalfach”, una vídeo guia que fa un recorregut tant pels edificis com per la representació d’aquest personatge, arquitecte, historiador i polític il·lustre mataroní.
“Volíem donar a conèixer Puig i Cadafalch en un àmbitmés familiar i amè, no tant purament acadèmic”
“Vam pensar que estaria bé fer alguna cosa per conèixer i apropar-nos a Puig i Cadafalch en un àmbit més familiar i amè, no tant purament acadèmic”, explica la directora del M|A|C, Gisel Noè. L’objectiu? “Poder fer que els nens s’interessin pel llegat patrimonial i històric de la seva ciutat des d’un altre punt de vista”, apunta.
13 curts breus
I així ho van fer. “La ciutat de Puig i Cadalfalch” es tracta d’un quadern que inclou un mapa i proposa un recorregut per 11 punts que constitueixen les intervencions de l’arquitecte i les seves mencions a la seva ciutat natal. El punt diferencial, però, és que els 125 alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Puig i Cadafalch han estat els responsables d’escriure els guions i rodar 13 curts breus per explicar i contextualitzar cadascun dels emplaçaments del mapa. Es tracta de diferents vídeos que van des de relats de cadascun dels edificis fins a aproximacions al personatge en sí.
Només cal disposar d’un dispositiu mòbil i descarregar-se l’app gratuïta “M|A|C Ajuntament de Mataró
El funcionament és molt senzill. Per poder fer el recorregut amb el quadern i veure els vídeos, només cal disposar d’un dispositiu mòbil i descarregar-se l’app gratuïta “M|A|C Ajuntament de Mataró”. A través d’aquesta es pot fer una fotografia a cada pàgina del quadern i directament es carrega el vídeo corresponent.
“Vam presentar el projecte a l’escola, vam convidar als alumnes a participar i, de seguida, van acceptar”, agraeix Noè. Als alumnes se’ls hi va presentar un esquema amb l’estructura de com seria la guia i la quantitat de vídeos que hi hauria i, a partir d’aquí, se’ls hi deixava total llibertat per proposar com volien que fos cadascun dels curts. “S’han documentat, han pensat com volien que fos cada vídeo, han elaborat els guions i, fins i tot, han fet d’actors”, explica Noè. En 3 dies els nois i noies del Puig i Cadalfach van enregistrar 13 vídeos en 10 localitzacions diferents, com la casa nata, la Casa Coll i Regàs, el mercat del Rengle o el Parc Central.
“Els alumnes s’han documentat, han pensat com volien que fos cada vídeo, han elaborat els guions i fins i tot han fet d’actors”
El treball amb l’Institut ha estat possible gràcies al suport dels professors i especialment a les ganes que li han posat tots els alumnes que hi han participat. Segons explica Noè, “els nois i noies estan molt contents, per a ells és un orgull encarregar-se d’una iniciativa així”. El quadern ja es pot trobar a l’Oficina de Turisme de l’Ajuntament i als diferents espais culturals de la ciutat. “El circuit el pots fer sempre que vulguis, no té data de caducitat i, a més, el recorregut es podrà anant actualitzant, conclou Noè.