Prop de 300 persones s’han concentrat aquest dijous al matí al carrer Vitòria del barri de Cerdanyola per evitar el desnonament d’una família. I, de moment, ho han aconseguit. El funcionari del jutjat i la procuradora de l’entitat d’estalvis, que s’han presentat a l’habitatge cap a dos quarts d’onze del matí, s’han fet enrere i han anunciat que se suspenia la diligència judicial prevista per avui. Però també han comunicat a la família afectada que, entre els dies 3 i 17 de febrer, una comissió judicial pot fer efectiu el desnonament sense previ avís. La concentració, promoguda per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, s’ha desenvolupat pacíficament. A més de representants de la FAVM, del moviment 15M i del col·lectiu subsaharià (al qual pertany la família afectada), també hi han assistit els regidors Xavier Safont-Tria (CUP) i Esteve Martínez (ICV), que han exercit de mediadors amb els Mossos d’Esquadra i els representants judicials,
La família d’Abdul Tunkana viu en un petit pis del carrer Vitòria número 48, que va adquirir mitjançant una hipoteca amb Caja Madrid (actual Bankia) l’any 2003. Tunkana resideix a Mataró des de fa 22 anys, té cinc fills i havia treballat en el sector de les arts gràfiques. Ha explicat a capgros.com que va estar “17 anys treballant i cotitzant”, però es va quedar sense feina, i després de dos anys cobrant l’atur, ara tan sols rep l’ajuda de 426 euros per a aturats sense dret a subsidi. L’afectat explica que ha intentat negociar amb l’entitat d’estalvis diferents solucions, com ara convertir la hipoteca en un lloguer. “Però m’han dit que no en volen saber res”, afegeix. Des del jutjat li van notificar que ell i la seva família serien desnonats per impagament de la hipoteca el 26 de gener. “Si ens fan fora, no tenim on anar”, constata. La història és pràcticament calcada a la de la família de Sekhou Macalou, en aquest cas d’origen senegalès i també pendents del desnonament del seu habitatge al barri de Cerdanyola Sud.
Com Macalou, Tunkana va anar a demanar ajuda a l’associació de veïns de Cerdanyola. El cas va arribar a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Mataró, que es va organitzar per promoure la concentració d’aquest dijous. A les 10 del matí s’han congregat centenars de persones a l’entorn del seu habitatge, i han tallat el carrer Vitòria entre els carrers València i Rosselló. Mitja hora més tard han fet acte de presència els funcionaris judicials i la procuradora de la caixa d’estalvis. Després de parlar amb Juan Sánchez, president de la FAVM, i el regidor Safont-Tria, que han exercit com a mediadors, han comunicat a Tunkana que se suspenia el desnonament previst per avui. També l’hi han anunciat, però, que una comissió judicial es pot presentar entre els dies 3 i 17 de febrer, en qualsevol moment i sense previ avís, per fer-lo efectiu. Una mesura que, segons ha dit Sánchez posteriorment, és “il·legal”.
Un cop s’ha anunciat que es posposava el desnonament, els manifestants s’han dirigit a les oficines de Caixa Laietana (actual Bànkia) i de La Caixa, a l’Avinguda Puig i Cadafalch. Des d’allà han llançat consignes contra el sistema bancari, amb pancartes i lemes com “gent sense casa, cases sense gent”, “què menys que un sostre” o “Stop desnonaments”.
Pressió a l’Ajuntament
ICV-EUiA i CUP han aprofitat l’acte d’avui per demostrar que van de la mà a l’hora de promoure organismes municipals que lluitin contra els desnonaments. Tant Safont-Tria com Esteve Martínez han explicat als mitjans de comunicació que reclamaran que el consistori impulsi, d’una vegada per totes, la creació d’una comissió mixta integrada pels grups municipals, entitats veïnals, jutges, banca, apis i associacions d’afectats. “Cal buscar una solució real perquè les famílies no es quedin al carrer”, ha dit Safont, mentre que Martínez ha avisat que en els propers mesos “hi haurà molts més casos de desnonament” com el d’aquest dijous. ICV presentarà al govern una proposta de creació d'un aOficina d'assessorament a les persones afectades per les execucions hipotecàries.