Enguany les expectatives davant la nostra Festa Major, que alguns havien volgut batejar com a no-Santes, eren estranyes i dubtoses.
Hi haurà sensació de Santes? el 30 de juliol tornarà a ser el dia “més trist” de l’any? la gent anirà als espectacles? ens agradaran els focs a 4 bandes? ens emocionarem amb l’espectacle que ha creat un foraster per a les nits de Santes?
Doncs sí, i sí, i sí, i sí, i més que sí.
Hem aconseguit tornar a fer Festa Major, diferent, sí, adaptada a les circumstàncies, sí, però Les Santes han existit i de quina manera!
Malgrat hi ha bastants temes a millorar (la gestió de les entrades, l’assistència als concerts i activitats culturals, la participació de la ciutadania...) d’aquestes Santes n’haurem après unes quantes coses, i d’entre elles, en sobresurt un acte, únic, tal com el seu nom ja prometia.
Una explosió de sons, balls i emocions que, de la mà del brillantíssim Llibert Fortuny, ha fet vibrar el públic mataroní. Ell mateix ja ho va preveure en anunciar que “l’acte es recordaria durant generacions”. Un espectacle audiovisual de primera magnitud que combina a la perfecció la cultura popular amb la modernitat pròpia del 2021.
Tornar a veure ballar les figures, reviure l’excitació dels correfocs, sentir les tonades (amb una gran renovació musical) ha omplert de satisfacció els milers de persones que han passat per la plaça de l’Ajuntament, i que han pogut gaudir, de manera apassionada, un cop més, de les essències de Les Santes.
I això és gràcies a tothom:
A la voluntat política (de tot el consistori) d’apostar per la Festa Major, demostrant així que la ciutat avança quan els partits treballen conjuntament;
A la decisió de la direcció i dels tècnics de cultura de treballar intensament per un espectacle absolutament inèdit;
A l’enorme implicació de les comparses institucionals (formades per voluntaris) en la gestació i el procés de construcció de l’espectacle i la seva presència imprescindible en totes les actuacions durant moltes hores i dies seguits;
I a l’esplèndida direcció i creació artística del músic Llibert Fortuny, que ha deixat petjada a la festa major mataronina.
Així sí! Quan tothom ha sumat, ens n’hem sortit i amb una gran nota. Mataró, passa a ser un referent (i això no és gaire habitual) per la resta de poblacions catalanes, amb festes majors també molt nostrades, que no han sabut fer aquest gran pas endavant per superar la situació de pandèmia, i s’ha posat de manifest que quan les activitats estan ben organitzades, són segures.
Hi ha guanyat la cultura, hi ha guanyat la gent, i sobretot, hi ha guanyat la ciutat.
Agafem l’Únic com a exemple de superació i traslladem-ho a tots els àmbits d’actuació. L’orgull mataroní que sentim ara mateix, ens ha de servir per sortir-nos-en
Anna Salicrú i Maltas és regidora d'ERC-MES a l'Ajuntament de Mataró i membre de la colla de l'Àliga