Unes 400 persones es van manifestar ahir diumenge al migdia a Rocafonda per reclamar major seguretat i civisme al barri. La concentració, pacífica i silenciosa, es va celebrar al Parc de Rocafonda, convocada per un grup de veïns arran dels incidents viscuts durant els darrers mesos en aquesta zona de la capital del Maresme. A la manifestació també hi va participar l'Associació de Veïns del barri i s'hi han sumat diferents col·lectius de ciutadans nouvinguts, amb pancartes que demanaven “pau” i “convivència”. D'aquesta manera, es va dissipar el temor a que la manifestació derivés en proclames i crides de caire xenòfob, malgrat que hi ha veïns del barri que assenyalen el col•lectiu magrebí com el causant dels problemes d'inseguretat i convivència que pateixen.
“Som força més gent de la que ens imaginàvem”, va assegurar Antolín Francisco, un dels promotors de la manifestació. Francisco va voler recalcar que la protesta “no va dirigida contra cap col·lectiu concret”, sinó que es tracta d'una reclamació cap a la classe política. “Que deixin de mirar cap a un altre lloc, que solucionin el que passa al barri”, va dir. Dels incidents viscuts durant l'estiu passat a Rocafonda, com l'agressió a dos veïns i la crema de diversos vehicles, els manifestants en responsabilitzen a un col•lectiu d'una dotzena de joves magrebins del barri. “Tots sabem qui són”, ha dit Francisco, tot i que insisteix que no volen “criminalitzar cap col·lectiu”.
La concentració va incloure la lectura d'un manifest en el qual els veïns reclamen que volen deixar de “viure amb por” i que “s'actuï duna manera inflexible amb els incívics”. El manifest també recalca que el barri necessita “més recursos humans i tècnics i mesures de prevenció que evitin els possibles conflictes de convivència”. En aquesta línia també s’expressen de representants del col·lectiu de mataronins d'origen magrebí que han assistit a la manifestació. És el cas de Muad Ayadi, portaveu de l'associació Al Ouahda. “És veritat que al barri s’hi ha invertit molts diners, però l’impacte d’aquesta inversió ha estat nul”, va destacar. Els representants d’aquesta entitat musulmana van repartir un comunicat en què asseguren que la cohesió social a Rocafonda està perillant dia a dia”. A més, asseguren que els actes incívics “no només atempten contra les víctimes directes d’aquests fets, sinó contra tot el barri, contra tots nosaltres”.
La presència de representants polítics va ser molt reduïda. Hi destacava la regidora de Via Pública, Núria Calpe, o el cap del grup municipal del PP, Jose Manuel López, que ha donat suport a la concentració des del primer moment com a veí del barri de Rocafonda. La majoria de partits polítics de la ciutat, però, s’han pronunciat sobre la situació que es viu als seus carrers. Els darrers en fer-ho han estat ICV, EUiA, la CUP i ERC en un comunicat conjunt en què asseguren que “comprenen la inquietud de molts veïns i veïnes” perquè la situació al barri “és delicada i la sensació d’inseguretat és un fet”. Reclamen, a més, que s’incrementi la inversió pública en el barri, en la mateixa línia que va manifestar el PSC uns dies abans. Des del govern municipal han assegurat que estan “al costat dels veïns” i que comparteixen les seves reclamacions de civisme i convivència.