-

Salva Fernàndez

Usuaris del Port, contraris a les noves concessions de l'equipament

L'Associació d'usuaris considera que la inversió és exagerada i lamenten que no se'ls hagi fet partícips del projecte final

L’Associació d’usuaris del Port de Mataró es mostra obertament en contra de la nova concessió que el Consorci ha engegat per renovar de manera integral aquest espai de la capital del Maresme. El moviment, pensat per avançar tres anys la concessió i poder així iniciar les reformes que la instal·lació necessita, s’ha topat amb la posició contrària de l’AUPM, que consideren exagerades les condicions proposades i lamenten que no se’ls hagi consultat el projecte futur.

Guillermo Londner, president en funcions de l’associació, explica que se’ls va lliurar “un esborrany de la proposta presentada a la Generalitat i que finalment es va aprovar”. “Se’ns van fer algunes reunions informatives, però en cap moment se’ns va permetre fer propostes alternatives o esmenes, era un document amb fets consumats”, lamenta. La “manca de diàleg” segons l’associació és un dels punts en el que mostren la seva disconformitat, però no l’únic. Consideren que hi ha molts punts de la proposta poc convincents i volen esgotar la via legal per recorre-ho mitjançant un recurs administratiu.
 L’AUPM Aglutina 300 usuaris i considera que “després de 25 anys, calen millores per durar 30 anys més”, però no entenen que es vulgui fer una inversió de 12 milions d’euros: “A Sant Carles de la Ràpita s’ha aprovat una concessió de 25 anys per una inversió de 2,5 milions, i pensem que el que es vol fer aquí és exagerat pels temps en els que vivim”.

Londner recorda que “tal i com està plantejat, serem els usuaris qui finançarem la renovació, pel que seria lògic tenir accés al pressupost i poder donar la nostra opinió i poder plantejar si potser es pot fer amb sis milions, per dir una xifra”. El president de l’AUPM recalca que amb el preu actual del concurs, “amb un 40-50% de renovacions es recaptaria el 75% del pressupost, uns nou milions d’euros” i que per això reclamen un preu “més proporcionat”. “A Premià, la renovació d’amarratges és un 30% més barat que el concurs”. 

De moment, el president de l’AUPM adverteix que “molts dels usuaris consultats no poden assumir el cost de la renovació” i que “dos mesos i mig després” no tenen constància “que hi hagi gent que hagi presentat la documentació per renovar; no ho volen fer en aquestes condicions”. “No tenim garantia que es farà l’obra, quan es durà a terme i l’import: renoves i després potser es fa la meitat de l’obra o no es fa i només es manté, no sabem què passarà”, explica. Davant la manca de diàleg amb el consorci, van anunciar que presentarien un contenciós administratiu per anul·lar el projecte en considerar que hi ha alguns elements irregulars.

El consorci defensa el preu: ‘és molt competitiu’
El president del Consorci del Port, Joan Bellavista, recorda que el preu per m2 compta amb el decret de taxes i amb la inversió necessària que es vol fer, i que és més barat del que es va pagar en el seu moment l’any 88, quan es va tirar endavant el Port.  Considera que el fet d’oferir concessions a 10 i 15 anys, una innovació que no està present en altres renovacions on sempre es fa per tot el període de concessió, s’adapta a molts més usuaris i recalca que s’han escoltat els punts de vista dels usuaris però que la decisió al final és del Consorci pensant en el bé comú. “Tenim una Comissió de dinamització des de fa temps i hem escoltat peticions en reunions informatives, però al final, com passa a la ciutat on qui decideix és el Ple de l’Ajuntament, toca al Consorci decidir el futur de l’equipament”, explica.

El president del consorci recorda també que el preu és “molt competitiu” en comparació a altres concessions a Catalunya: El CN Estartit va fer una renovació de 12,5 milions d’euros a 30 anys, i als 700 amarratges se’ls venia el metre quadrat a 1.000 euros; a Blanes, una inversió de 8,9 milions d’euros per 324 amarratges sortia a 1.200 euros el metre quadrat; aquí l’estem oferint a 550 euros. Recorda també que el preu inclús és més barat ara que a l'any 1988 quan es va crear el port.

Bellavista també avisa que els toca “competir amb el centre de la ciutat, Mataró Parc,La Roca ... i això vol dir que cal una inversió forta per adequar el Port pels propers 30 anys”, mentre també dóna garanties sobre el projecte: “la garantia és que darrera hi ha el sector públic, Generalitat i Ajuntament. I que ja hem fet coses  que es veien impossibles com renovar el passeig, l’hotel o l’entrada per Laia l’Arquera”. En total, gairebé 12 milions d’euros d’obres “que molts deien que mai es farien” i que s’han acabat “tirant endavant”. 

Etiquetes: