Viatgers de tren a Mataró. R. G.

Els usuaris mataronins, gens convençuts amb els canvis de tarifes de l'ATM

Més enllà de la baixada de preus d'alguns abonaments, reclamen que s'introdueixin millores en el servei de transport públic

Els usuaris del transport públic de Mataró a Barcelona tenen sentiments creuats respecte a les noves tarifes de l’ATM. Els que fan el recorregut cada dia, la majoria per motius de feina o d’estudis, veuen amb bons ulls la baixada del preu de les tarifes del transport dels abonaments mensuals, trimestrals i T-Jove. Així i tot, d’aquests molts creuen que és una gran enganyifa que pugin els preus dels abonaments T-10 i els bitllets únics. “Si el que busquen és que la població utilitzi el transport públic, perquè s’encareix el preu al viatger puntual? No haurien d’abaixar les tarifes per a tothom? Això és discriminació per a una part de la població!”, argumenten dues noies que fan el recorregut de Mataró a Barcelona entre setmana per anar a la universitat. Expliquen que tenen amics que viuen a Barcelona i que van a Mataró per sortir de festa els caps de setmana i que es queixen perquè els surt molt car. “A vegades no venen perquè no els hi arriben els diners per a tot i prefereixen quedar-se per Barcelona o Badalona”.

A aquest argument de la pujada dels bitllets per a viatgers esporàdics, s’hi suma el fet que la T-10 passarà a ser unipersonal. “No té cap sentit i és un gran problema per a les famílies. Quan vulgui anar amb els meus fills i el meu marit a Barcelona, hauré de comprar 4 abonaments de 10 viatges per a cadascú”, comenta la Montse. En el seu cas, si la seva família vol anar a Barcelona, haurà de pagar de cop 122 euros, 10 viatges per a cada membre de la família, que es traduirà en anar 5 vegades a Barcelona. Fem els càlculs i veiem que cada viatge familiar els sortirà a gairebé 25 euros, 24,40 euros. “Per aquest preu acabes pensant que és millor anar còmodament en cotxe i pagar un pàrquing al centre de Barcelona. O simplement no hi anirem”, conclou amb veu emprenyada.


“Encara que ara rebaixin els preus d'alguns abonaments, no soluciona tota la pujada que hi ha hagut en els darrers anys

Quan preguntem a altres passatgers sobre els canvis de tarifes, ens trobem que molts encara no se n’han assabentat. Molts dels que fan el trajecte cada dia entre setmana s’alegren de la baixada de preus en els abonaments mensuals, que s’unificaran en la T-usual, un bitllet de viatges il·limitats durant 30 dies a 75,60 euros. “Ho veig molt bé. És una gran baixada, ara mateix estic pagant uns 100 euros al mes en transport”, aprova l’Ahmad, que ha de fer el trajecte cada dia fins a l’estació d’Arc de Triomf per anar al seu lloc de treball. “Tot i que, ja que baixen el preu, també podrien millorar el servei de Rodalies, cada setmana ens trobem amb problemes, avaries, retards, pocs trens en moments de més afluència de gent... És un servei massa car per les mancances que té”, diu.  “Fa uns 15 anys que vaig cada dia a treballar a Barcelona amb tren i el preu dels viatges no ha fet més que pujar, encara que ara els rebaixin no soluciona tota la pujada que hi ha hagut”, argumenta l’Arnau. Quan li expliquem que l’any 2006 el bitllet senzill de Mataró a Barcelona era de 2,50 euros- 2 euros menys del que costarà l’any 2020- riu amb ironia. “Ho veus? Això no és normal!”. 

Aquestes tarifes no només afectaran als viatgers que vagin en tren, també els que utilitzen habitualment l’autobús per anar a la capital catalana. “Ja era hora que ens donessin una bona notícia. Els que anem en transport públic cada dia a Barcelona som gent treballadora, que es vagi pujant el preu any rere any del transport fa que el nostre poder adquisitiu vagi disminuint” afirma l’Eva, que ho exemplifica amb la seva situació personal: “Estic cobrant gairebé el mateix que fa 6 anys, quan vaig començar a treballar, i tant el transport com altres aspectes com els lloguers o la compra es van encarint. Sembla que cada vegada la classe treballadora està més empobrida. Em sembla molt bé que abarateixin el preu, ho agraeixo molt i és una cosa que espero des de fa temps, tot i que seria millor si encara fos més econòmic”.

Etiquetes: