Des de fa prop de quatre mesos, la vida dels veïns dels entorns del carrer Jaume I del barri de Cerdanyola de Mataró s'ha convertit en un autèntic calvari. Poc abans de l'esclat de la pandèmia de coronavirus va començar l'ocupació d'un bloc d'habitatges buit situat en aquest vial. En qüestió de poques setmanes s'hi van instal·lar prop d'un centenar de persones, que han convertit aquest cas en, probablement el més greu a la ciutat dins l'onada d'ocupacions il·legals que pateix el municipi.
El relat que en fan els veïns és esfereïdor: festes cada nit fins a altes hores de la matinada (sense respectar cap de les mesures establertes per l'estat d'alarma), amenaces i coaccions a qui s'atrevís a cridar-los l'atenció, baralles constants, canonades rebentades i inundacions del carrer, tràfic de drogues i un llistat infinit de problemes de convivència i de seguretat. "És un malsòn, estem al límit, aviat en passarà una de molt grossa aquí", expliquen els testimonis, que exigeixen a les autoritats una solució a la situació que s'hi viu. L'Ajuntament de Mataró assegura que és un cas "del tot prioritari" i que s'està fent tot el possible per resoldre'l, però lamenten que el marge de maniobra municipal, com en la majoria de situacinos similars, és massa limitat.
Un immoble buit durant més de 10 anys
Dimecres passat, dia 17, un operatiu conjunt de Mossos, Policia Local i Policia Nacional va actuar contra tres edificis ocupats al centre i l'Eixample de Mataró. Un gran desplegament amb nombroses identificacions i detencions que, això no obstant, va passar per alt molts altres casos d'immobles ocupats, entre ells el més flagrant i que més problemes genera. El bloc del carrer Jaume I 37-41 va ser construït a finals de la dècada passada amb prop d'una trentena d'habitatges que, víctimes de la crisi econòmica, mai es van posar a la venda. Durant més de 10 anys l'edifici, actualment en mans de la SAREB (Bankia), ha romangut buit, sense res de valor a l'interior després que fos del tot desvalisat ja fa temps. Malgrat que l'Ajuntament de Mataró té obert un expedient per l'ocupació il·legal de l'immoble des del setembre passat, els veïns de l'entorn coincideixen a assenyalar que no hi havia cap problema fins fa uns quatre mesos, quan van arribar els primers ocupes conflictius.
"Al principi eren silenciosos i no generaven problemes, però ben aviat va començar la disbauxa", expliquen els testimonis, que mantenen l'anonimat per por a represàlies dels ocupants. Tothom té clar que hi ha una màfia de l'ocupació que, com passa en altres edificis buits de la ciutat, s'ha dedicat a canviar els panys de cada habitatge per revendre'ls o rellogar-los, a més de punxar l'electricitat i l'aigua. "Han vingut les companyies no sabem quants cops ja a tallar-los el subministrament però els és ben igual, a ulls de tothom s'enfilen a una escala i punxen la llum o rebenten una canonada i ho deixen tot perdut", relaten els veïns, que expliquen que els bombers van haver d'acudir en una ocasió al carrer Montcada perquè, a causa d'aquests actes vandàlics, havia quedat del tot inundat.
"Moltes nits no podem dormir, per als que ens llevem aviat i tenim fills està sent una tortura", relaten els veïns
Durant aquests darrers mesos, la convivència amb els ocupants del bloc ha resultat un autèntic infern per als veïns. "No són famílies que viuen tancades cadascuna al seu pís, sinó que actuen com una mena de clan, sempre barrejats i tots a una en un caos total", expliquen les víctimes de tot plegat. Al centenar de persones, la majoria d'origen magribí o subsaharià, que hi resideixen habitualment s'hi suma una desfilada constant d'individus que entren i surten de l'edifici, entre ells menors d'edat, sobretot per sumar-se a les festes que, segons els veïns, hi tenen lloc a diari fins a les tantes de la matinada, amb la música a un volum insuportable i, evidentment, incomplint totes les mesures establertes durant els dies més durs del confinament contra la Covid-19. "Moltes nits no podem dormir, per als que ens llevem aviat i tenim fills està sent una tortura", relaten els veïns.
"Els propis agents de la Policia Local ens diuen que estan amb les mans lligades, que no poden fer-hi gaire cosa"
Segons l'Ajuntament, la Unitat de Convivència i Civisme de la Policia Local, especialitzada en casos d'ocupacions, ha intervingut en 25 ocasions en aquest immoble des del passat setembre, a requeriment dels veïns per problemes de sorolls, molèsties o frau en el subministrament elèctric. Els residents de l'entorn ja s'han descomptat del nombre de vegades que han avisat a la Policia, i lamenten que dóna poc resultat. "Els propis agents ens diuen que estan amb les mans lligades, que no poden fer-hi gaire cosa, a vegades els truquem i quan escolten que som de Jaume I, ja deixen la trucada en espera", lamenta un veí. I això que més enllà del soroll o dels subministres punxats, la gent de l'entorn de l'edifici ha estat testimoni d'activitats il·licites dels ocupants com ara presumpte tràfic de drogues, furts a l'entorn de l'immoble, amenaces i coaccions als veïns que s'atrevien a encarar-s'hi (ara ja no ho fa ningú) o situacions com ara la pistola -suposen que de fogueig- que van deixar unes hores al terrat, a la vista de tothom. "Suposem que a mode d'avís a navegants, per posar-nos la por al cos", indiquen.
Poc marge de maniobra de l'Ajuntament
L'Associació de Veïns de Cerdanyola va denunciar el cas fa setmanes i manté contacte permanent amb els veïns afectats. L'entitat ha dirigit una instància a Policia Local per procedir al desallotjament "amb la major brevetat possible", i ha reclamat una reunió amb l'Ajuntament per intentar resoldre la situació.
Des del consistori assenyalen que existeix una gran preocupació respecte a aquesta ocupació, però recorden que l'acció civil o penal l'ha d'exercir el propietari, i que el marc legal actual dona molt poc marge de maniobra als ajuntaments. La SAREB va notificar a l'Ajuntament de Mataró que denunciaria els fets i, per tant, el cas ja estaria judicialitzat, però fonts municipals admeten que per aquesta via pot trigar anys en resoldre's. Mentrestant el consistori s'ha dotat d'un nou protocol que permet a la Policia Local realitzar desallotjaments preventius si es detecten possibles riscos per a les persones davant irregularitats o danys que afectin la solidesa estructural de l’immoble, l’habitabilitat o per temes de salubritat. S'espera que amb mesures com aquestes es pugui agilitzar la lluita contra casos tan flagrants i problemàtics com el de Jaume I.