Imatge de la zona del Rengle.

Redacció

Veïns del Rengle denuncien una ‘ensarronada’ de l’Obra Social de La Caixa

Asseguren que van signar un contracte de lloguer amb opció de compra i que la clàusula va desaparèixer en una renovació de l’acord d’ara fa quatre anys

Veïns del número 142 del Passeig de Marina de la zona del Rengle de Mataró denuncien que l’Obra Social de La Caixa els ha enganyat i que, si no canvien les coses, no podran fer valer una opció de compra que tenien sobre els pisos que van llogar en règim de protecció oficial l’any 2011. Segons el portaveu d’aquests veïns, Roberto Muñoz, fa gairebé una dècada van “signar un contracte de lloguer assequible de 78 habitatges que es sortejaven en aquest edifici. L’acord deia que els inquilins tindrien dret a compra passats deus anys.”

El problema, indica Muñoz, és que el contracte era de cinc anys renovables a cinc més i “l’Obra Social de La Caixa ho va aprofitar per ensarronar-nos.” Els veïns van signar “a corre-cuita una renovació del contracte l’any 2016.” Muñoz explica que “ens van citar a tots, un mateix matí, a l’hotel Ciutat de Mataró. Allà, alguns veïns ja es van adonar que havia desaparegut la clàusula inicial que ens atorgava una opció de compra passats deu anys per un preu que seria establert per la llei d’habitatges de protecció oficial.” El portaveu dels veïns apunta que “els representants de La Caixa no ens van saber donar més detalls però ens van dir que tot continuava igual, com en l’acord original.”

Els veïns hi veuen mala fe i mala praxi per part de l’Obra Social de La Caixa. Reconeixen que s’haurien d’haver llegit el nou contracte del dret i del revés, però asseguren que en la convocatòria de la signatura no els deixaven més opció que firmar els documents allà mateix, al Ciutat de Mataró, i en qüestió de minuts. Roberto Muñoz diu que qualsevol intent de negociació amb La Caixa ha sigut en va i tem que els facin fora dels seus domicilis quan s’acabi el contracte l’octubre de l’any 2021.

Per la seva part, fonts de l’Obra Social de La Caixa consultades per Capgròs apunten que “quan algú signa un contracte se l’hauria d’haver llegit abans.” Consideren que “eren del tot conscients d’allò que signaven” i que “no han parlat del tema fins ara” perquè, en certa manera, fins ara no s’han vist amb la problemàtica a sobre. L’entitat remarca que “aquests habitatges són de protecció oficial i l’opció de compra només es podrà valorar l’any que ve. Leagalment, ara no podem fer res encara que volguéssim.” Els veïns ja han posat el cas en mans d’una advocada, que tractarà d’arribar a un acord de conciliació amb l’Obra Social de l’entitat de finances.