És, sense cap mena de dubte, un dels vídeos de l’any. Resulta hipnòtic i plaent. Té qualitat i a més a més l’encert o la sort de ser el testimoni del que -afirmen els propis responsables que en saben molt de fer-se a la mar- es pot considerar un fet poc comú. Parlem del vídeo enregistrat per l’entitat Posidònia 2021 el passat dissabte 13 d'abril davant per davant de Mataró, a la costa. Quatre balenes circulen amb bellesa i espectacularitat, traient el llom a fora l’aigua. El vídeo és de RCG Produccions i es pot veure a l’Instagram de Posidònia 2021.
Posidònia 2021 és una entitat mediambiental que promou la conservació i recuperació de l'alguer de posidònia de Mataró i les nombroses espècies que formen part de l’ecosistema marí del Maresme. Tenen una agenda d’activitats força curulla i una de les que fan és procurar fer avistaments i enregistraments del Mataró de mar endins i sota l’aigua. Dissabte els va tocar la grossa amb unes imatges espectaculars.
Gaudeix del vídeo en aquest Instagram:
- Els animals vistos són un grup de quatre rorquals comuns que van gravar poder gravar davant la costa del Maresme a bord del Vell Marí, el vaixell científic de del CRAM, que també té Escape Room pròpia.
- El rorqual comú, científicament conegut com a Balaenoptera physalus, és una espècie de balena que pertany a la família Balaenopteridae.
- És el segon animal més gran del planeta, només superat per la balena blava.
- També se'l coneix com a balena de dorsal, a causa de la forma distintiva de la seva aleta dorsal.
Posidònia 2021 explica al seu propi Instagram la raó de l’avistament i de la presència d’aquests animals a la costa local. “Aquestes majestuoses criatures es troben a tots els oceans del món i són conegudes per les seves migracions a llarga distància. Es nodreixen principalment de petits peixos i krill, i el seu gran tamany els permet filtrar grans quantitats d'aigua per obtenir menjar”.
Una espècie protegida
Posidònia 2021 explica que “encara que històricament s'ha caçat el rorqual comú per la seva carn i oli, avui en dia està protegit per lleis internacionals de conservació. No obstant això, encara enfronta amenaces com la col·lisió amb vaixells, la contaminació dels oceans i la interferència humana en el seu hàbitat natural” i rebla la importància de la gravació assegurant que “lLa recerca i la conservació són clau per garantir la supervivència d'aquesta espècie impressionant”.