L'estació de Mataró és una de les de Renfe que ja ha digitalitzat els seus sistemes de seguretat per dotar-se de càmeres de videovigilància amb intel·ligència artificial. El nou sistema permet detectar de forma automàtica i en temps real incidents com caigudes de persones o objectes, incendis, actes vandàlics o frau en l'accés als serveis. També ajuda a conèixer l'afluència de gent a les diverses estacions per enviar-hi, si és necessari, més personal.
Renfe destinarà 8,7 milions d'euros de fons europeus al projecte. Durant el 2021, ja es va començar la planificació i execució d'instal·lacions en 22 estacions de la rodalia de Barcelona, inclosa la de Mataró, i aquest any s'implantarà en 43 més i per al 2023 a les 45 restants. El nou sistema, conegut com a 'Renfe Smart Security Station' (RS3) permet "recopilar i processar de forma anònima i automatitzada milers de dades a través del sistema CTTV de cada estació i integrar-los en un quadre de comandament únic", segons explica la companyia en un comunicat. L'objectiu és "millorar la seguretat i experiència del client, sempre des del compliment estricte de la normativa de protecció de dades".
El projecte també preveu instal·lar servidors de darrera generació i renovar els sistemes operatius, instal·lacions i elements digitals de les estacions de Rodalies. Hi haurà, així mateix, sondes de ciberseguretat per al monitoratge, control i anàlisis de les estacions per "augmentar els nivells de seguretat digital".
El sistema RS3 recopila imatges de les estacions que s'integren en un sistema de videoanalítica, on es processen i analitzen amb intel·ligència artificial. Posteriorment, les imatges tractades són eliminades del sistema en qüestió de mil·lisegons. El projecte està desenvolupat per empreses com imotion Analytics, una de les start ups accelerades del programa d'innovació de Renfe, TrenLab.