El mataroní Vàngelis Villar és biòleg de formació. El seu contacte amb l’antropologia física va fer que comencés a mostrar especial interès per l’àmbit dels museus i el patrimoni, i actualment treballa de tècnic al Museu Olímpic de Barcelona, on programa exposicions i activitats educatives. Però en Vàngelis, de 35 anys, també té una especial vinculació amb l’enciclopèdia lliure més gran del món, la Viquipèdia. Sempre l’havia consultat com a usuari fins que fa uns 6 anys, va tenir curiositat per saber com funcionava l’eina per dins. “Va ser per interès personal, des de llavors edito articles i m’ho prenc com una afició” apunta. El viquipedista és membre de l’organització Amical Wikimedia, especialment centrada en la coordinació de projectes a partir de què fer amb la Viquipèdia i comunitats de persones amb interessos comuns. “Jo explico com funciona l’eina a persones vinculades a la Sala Cabanyes o als Pastorets, per exemple, perquè ells, que saben on trobar tota la informació sobre la història d’aquests espais, la introdueixin”.
Com és ser viquipedista?
Comences editant temes que t’interessen, en el meu cas temes de patrimoni, culturals i moltes fotos. Però sóc molt lliure i no segueixo una rutina. Quan crec que hi ha quelcom que ha d’estar en un article, ho poso i ja està. Hi ha un dia que et lleves i t’interessa mirar què hi ha la Viquipèdia sobre l’església de Santa Anna...
Què aporta la Viquipèdia a temes de patrimoni cultural?
Permet que un museu o un espai patrimonial tingui el seu racó allà, a la pàgina web més visitada. A més, permet difondre el que tu ets i el coneixement que tu aportes, així com l’actualització de continguts. També pots crear aquesta comunitat de gent interessada al teu voltant, ja que al final és una enciclopèdia que fem entre tots.
Que hi pugui escriure qualsevol és un avantatge?
Per a mi sí. T’evites tenir una persona controlant un contingut tota l’estona. A més, la facilitat que permet que una persona editi o banalitzi un article, és la mateixa que permet que una altra persona reverteixi els canvis i rectifiqui les coses errònies.
Diries que la Viquipèdia és fiable?
Com tot depèn de les fonts. Aquells articles on es contrastin opinions i s’expliqui d’on s’ha tret la informació tindran més pes. Jo sempre recomano consultar la Viquipèdia per començar, però per ampliar cal mirar altres referències.
Què milloraries?
Des de l’àmbit universitari és molt difícil que es doni suport a treballar amb Viquipèdia. És un àmbit molt elitista i no veuen bé que un catedràtic pugui treballar continguts. Això és una mancança, perquè aquestes persones són les que més en saben.