El futur de l’Escola Municipal de Música (EMMM), en entredit durant els darrers mesos, comença a prendre forma. Després que el consell plenari de l’IME acordés desencallar el conflicte sobre les condicions per gestionar la docència i direcció pedagògica del centre, aquesta setmana s’ha donat a conèixer qui són els adjudicataris d’aquesta gestió. Es tracta de l’empresa mataronina VisualSonora, a la qual s’hi ha unit Musicop, una cooperativa de creació recent integrada per diversos professors que havien format part de l’equip docent de l’escola durant el darrer curs.
VisualSonora és una cooperativa que forma part del projecte Casa de la Música de Mataró, i a més gestiona la sala Clap i promou el festival CruïllaBCN, entre d’altres activitats. Fins a finals el passat curs, va ser l’encarregada de gestionar l’equip docent de l’Escola de Música, conjuntament amb l’empresa Educats, com a guanyadores dels dos concursos que s’havien realitzat fins al moment. L’elaboració del plec de condicions per al nou concurs que havia d’adjudicar la gestió del centre durant el curs 2012-2013 va ser motiu de polèmica. El plec va restar encallat al plenari de l’IME durant mesos davant el desacord sobre la continuïtat de l’equip de professors que s’havia format des de l’inici del centre, ara fa tres anys. Després d’acordar que s’atorgaria més punts a aquelles empreses que prioritzessin mantenir els docents actuals, l’IME va poder desencallar el concurs, que s’ha hagut de tramitar per via d’urgència amb l’objectiu que l’adjudicatari ja pogués iniciar la gestió de l’EMMM des de l’1 de setembre.
VisualSonora i Musicop han creat una Unió Temporal d’Empreses (UTE) per presentar-se i acabar guanyant el concurs. “Hem vulgut unir el nostre bagatge amb l’experiència i cohesió del grup de professors que ha treballat fins ara a l’escola”, explica Pau Manté, responsable de l’àrea d’escoles de música de VisualSonora. L’empresa mataronina fa anys que col·labora amb bona part dels professors que integren aquesta nova cooperativa, tant a la pròpia EMMM en els cursos anteriors, com en experiències prèvies en el marc d’activitats musicals extraescolars dins dels Plans Educatius d’Entorn. “Formen un equip molt cohesionat, que han fet molta pinya durant els tres anys que porten treballant, i ens ha semblat la millor opció unir-nos a ells”, insisteix Manté.
Durant el conflicte sobre el futur de l’Escola de Música, l’equip docent es va mostrar sempre unit a l’hora de denunciar el perill que corria el model pedagògic del centre i de fer campanya per intentar mantenir-lo. “Gràcies a la pressió que hem fet nosaltres i els usuaris de l’escola, així com alguns partits polítics, hem aconseguit que l’actitud de l’IME sigui ara força diferent a la de fa uns mesos”, explica Ivó Oller, un dels integrants de la cooperativa de professors, i que en aquest nou curs assumirà la direcció pedagògica de l’EMMM. Malgrat que encara hi temes per concretar, com ara el nombre d’hores lectives i de gestió –de moment, menor al del curs passat- Oller assegura que la voluntat de diàleg és manifesta. “Hi ha bona voluntat per les dues bandes”, diu.
Retallada de sous, augment de tarifes
Tant VisualSonora com Musicop coincideixen en apuntar que el model pedagògic de l’EMMM es podrà mantenir , malgrat que les condicions del nou concurs impliquen retallades substancials per al centre. L’import per a aquest nou curs és de 439.000 euros, uns 200.000 euros menys que el curs anterior segons fonts de les empreses adjudicatàries. Aquest descens ve motivat per la retallada de les ajudes que la Generalitat destina a les escoles municipals de música. Això implica, per una banda, que els professors veuran reduïts els seus sous en un 20%. Per l’altra, que els usuaris hauran d’afrontar matrícules més cares en aquest nou curs. “L’EMMM era una de les escoles de música més econòmiques de Catalunya segons el barem de preu per alumne, i seguiria sent viable en una situació normalitzada on no s’haguessin reduït tant les aportacions públiques”, afirma Pau Manté. El repte, segons ell, és “aconseguir que escoles com aquesta es mantinguin sostenibles” i que les retallades no afectin a l’alumnat. “Tindran efectes en l’estructura i els sous, però en la qualitat del servei no s’han de notar pas”, assegura.
Durant els propers dies es donaran a conèixer els grups i els horaris de l’EMM, que s’estan acabant de confeccionar. Aquells que vulguin apuntar-se per al proper curs escolar encara ho poden fer mitjançant prematrícules tot i que sigui fora de termini.