-

S.F./ACN

Vuit escoles de Mataró tenen biblioteques ‘Puntedu’

Es tracta d'un dels projectes de la Conselleria d'Educació per fomentar la lectura entre els més joves

Vuit Centres d’Educació Infantil i Primària de Mataró ja compten amb biblioteques ‘Puntedu’. Aquest projecte, impulsat per la Conselleria d’Educació, pretén convertir les biblioteques escolars en veritables eines perquè els alumnes adquireixin l’hàbit de la lectura, de la investigació i de l’ús de la informació i, en definitiva, una eina bàsica d’aprenentatge i de foment de la lectura entre els joves. El director dels Serveis Territorials del Maresme i Vallès Oriental, Josep Maria Fernàndez, ha visitat aquest matí la biblioteca del CEIP de Rocafonda,i ha assegurat que “tothom que llegeixi serà un ciutadà lliure amb esperit crític”. Fernàndez ha explicat que actualment hi ha cinquanta centres en el Maresme i Vallès Oriental que estiguin duent a terme les biblioteques ‘Puntedu’, i ha afirmat que l’objectiu és que en “cinc anys tots els col·legis en tinguin una”.

La creació d’aquestes biblioteques té tres passos: “En primer lloc fer de la biblioteca escolar una eina per a la lectura i la investigació”. El primer any es basa en la formació i dinamització de la biblioteca puntedu. En el següent, els centres tenen accés a la “informació mitjançant ordinadors amb internet”. La tercera fase es basa en el pla de lectura del centre per fomentar i fer gaudir de la lectura entre els joves. Al CEIP Rocafonda de Mataró, un grup de nens aprofita l'hora del pati per treure en caixes un grapat de llibres per llegir. Altres, de 6è de primària, 'apadrinen' companys de P5 per acompanyar-los en el seu aprenentatge lector. Aquesta interrelació entre els alumnes, i d'ells mateixos amb els llibres, pretén afavorir el gust dels nens per la lectura. Iniciatives com aquesta, són les que el Departament d'Educació vol fer arribar als centres de primària, dotant d'eines didàctiques al professorat per tal que actualitzi els conceptes de llengua i literatura.

Fins ara això es feia només a la secundària amb l'anàlisi d'obres literàries a través del programa 'El gust per la lectura', en el que es creen seminaris amb obres literàries i, en una segona fase, els alumnes treballen aquestes obres i les poden acabar presentant a concurs. La novetat d’enguany és que aquest programa incorpora el professorat de primària, fet que ha suposat que s’hagi augmentat “el doble el nombre de participants”, segons ha explicat Fernàndez. Una altra de les novetats és la d’impulsar “els llibres de literatura universal en llengua pròpia, com per exemple l’anglès”.

Etiquetes: